De terugkeer van 't gevreesde Vitesse-koppel

De hoogmoed van voorzitter Aalbers, die zijn club spiegelt aan Manchester United, leek de val van Vitesse in te luiden....

Aalbers' onverholen ambities hebben Vitesse er niet populairder op gemaakt in de Nederlandse voetbalwereld. Na de tegenslagen in de Gelredome en in de Kuip werd op het Kasteel al reikhalzend uitgekeken naar een spoedige hereniging van de drie topclubs op de ranglijst; alsof het niet prijzenswaardig is om, ook op langere termijn, een wig te willen drijven tussen Feyenoord, PSV en Ajax.

Hoe goed de irritaties over het parmantige voorzittertje ook invoelbaar zijn, ze doen het elftal geen recht. Vitesse doet onder zijn huidige trainer in elk geval zijn best te flonkeren. Sinds Herbert Neumann weer de scepter zwaait, speelt Vitesse weer aanvallend voetbal en als iedereen fit is, heeft hij ook een groep spelers tot zijn beschikking die dat op een aantrekkelijke manier kan doen.

In de wedstrijd tegen Sparta, waarin het einde van het Arnhemse blessureleed zich aftekende, stond eindelijk het gevreesde koppel Curovic-Machlas vanaf het eerste fluitsignaal in het veld. Op de vleugels werden ze gesecondeerd door Zongo en Fortes, toch ook spelers die het product betaald voetbal een goede dienst kunnen bewijzen.

Neumann moest het in Rotterdam nog wel stellen zonder Van den Brom, Trustfull, Reuser en Van der Schaaf. Bovendien had hij verdediger Goossens, die ondanks zijn rode kaart tegen Feyenoord wel speelgerechtigd was, naast zich neergezet op de reservebank.

De verdediging stond onder leiding van Kreek, normaal gesproken middenvelder. Hij had De Marchi als mandekker naast zich staan, terwijl de backposities werden ingenomen door Van Hintum en Kuiper. Het middenveld werd slechts bezet door Jochemsen en Laros, met zo nu en dan de steun van de terugvallende Dejan Curovic.

Voor hem was deze wedstrijd de hoofdrol weggelegd. De afglopen drie wedstrijden trad hij als invaller voor het voetlicht door te scoren. Ook zijn rentree in de basiself werd opgeluisterd met een treffer, al na een kwartier, maar daarnaast leidde hij ook de twee andere doelpunten in. Hij kreeg van Neumann alle vrijheid en, merkwaardig genoeg, van Sparta ook. Geen der verdedigers of middenvelders stak een stokje voor de activiteiten van Curovic.

Dat was een belangrijke oorzaak van Sparta's nederlaag, maar doorslaggevend was de gebrekkige inzet. Zo greep Van der Laan bij het eerste Vitesse-doelpunt halfslachtig in bij een solo van Zongo. Daardoor kon de bal toch nog voor de voeten van de vrijstaande Curovic caramboleren. Doelman Jansen was kansloos op diens inzet.

Sparta toonde een pijnlijk gebrek aan kwaliteit in de jacht op de gelijkmaker. Vorige week werd in de strijd om lijfsbehoud een belangrijke zege geboekt op NEC, maar nu kregen de Rotterdamse aanvallers geen poot aan de grond tegen de Vitesse-verdediging. Slechts één keer moest Westerveld zich voor rust echt inspannen om een doelpunt te voorkomen. Een kopbal van Jaliens dreigde in de bovenhoek te verdwijnen, maar de doelman kon dat met zijn rechtervuist voorkomen.

Toen stond Sparta trouwens al op een kansloze 3-0 achterstand. In de 25ste minuut speelde Curovic de door Van der Hoeven gedekte Machlas aan. De spits kaatste de bal daarom terug naar Jochemsen die met een volley doel trof. Zes minuten voor rust maakte Machlas er zelf 3-0 van. Opnieuw stond Curovic aan de basis van de aanval en via Zongo werd Machlas bereikt. Jaliens liet zich te gemakkelijk verschalken, waarna Machlas ondanks een valpartij de bal langs Jansen kon werken.

Curovic en Machlas werden al snel in de tweede helft bedankt voor bewezen diensten. Geen van beiden is al topfit en komende zondag wacht de belangrijke confrontatie met runner-up Ajax. De Ghanees Amoah en de Schot Booth van het Arnhemse vreemdelingenlegioen (acht nationaliteiten!) kregen in hun beperkte speeltijd ook nog een paar beste kansen, maar het enige doelpunt van de tweede helft mocht zowaar door Sparta worden gevierd.

Krijgsman pikte een verkeerde terugspeelbal van Van Hintum op en liep er ongehinderd mee het doel in - het was meteen de laatste actie van de wedstrijd.

Meer over