'De term oppositie bevalt mij niet zo'

In Amsterdam zit D66 niet in het nieuwe college, door onhandig optreden. Gerlof Bouwmeester is de nieuwe fractievoorzitter...

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

D66 won in veel gemeenten, maar in Amsterdam slaagden de democraten er niet in in het college te komen. D66-Lijsttrekker Ageeth Telleman kreeg van de partijleiding de schuld, en werd als fractievoorzitter opgevolgd door Gerlof Bouwmeester (37). Deze week bereikten PvdA, VVD en GroenLinks in Amsterdam een akkoord over een collegeprogramma.

Van raadslid in stadsdeel Bos en Lommer bent u ineens de oppositieleider van Amsterdam geworden. Is dat een felicitatie waard?

‘De term oppositie bevalt mij niet zo. Ik ben de voorzitter van de grootste fractie die niet in het nieuwe college is vertegenwoordigd. Oppositie vind ik negatief klinken. Wij zullen nooit een voorstel afschieten omdat het van de coalitiepartijen afkomstig is.’

In de coalitie zijn de PvdA en de VVD wel vertegenwoordigd. D66 houdt altijd een beetje het midden tussen die twee partijen. U bent dus vast tevreden met wat er in het nieuwe collegeprogramma staat.

‘Daar staan vooral grote woorden in. Met name over veiligheid. Ik zit toevallig net het nieuwe boek over Job Cohen te lezen en dat boek maakt duidelijk dat collegepartij GroenLinks preventief fouilleren vier jaar geleden al moest slikken.

‘Niet dat wij per definitie tegen fouilleren of nog meer cameratoezicht zijn, maar je moet wel blijven evalueren. Werkt het wel?

‘Voor mijn gevoel heeft de VVD het meeste moeten inleveren in het collegeakkoord. Zeker als het om de parkeertarieven gaat. Wij zijn voorstander van verhoging van de parkeervergunningen. Daar betaal je eigenlijk belachelijk weinig voor in vergelijking met wat je in een automaat moet stoppen.’

Nog meer kritiek op het akkoord?

‘Vijf miljoen voor nieuw beleid is idioot weinig. Het is buitengewoon beangstigend dat er 1 miljoen extra voor onderwijs wordt uitgetrokken. Wij wilden structureel 40 miljoen. Per jaar.

‘Vier miljoen om de vastgelopen woningbouw te versnellen! Daar koop je in Amsterdam nog geen twaalf appartementen voor. Ik weet ook wel dat Amsterdam fors moet bezuinigen. Dat kan ook.

‘Op de overheadkosten voor het integratiebeleid, de ambtelijke organisatie. En je kunt dus veel meer aan parkeerinkomsten binnenhalen.'

Alsnog berouw van de opstelling van D66 bij de besprekingen met de PvdA? Of is die partij echt zo’n enge machtspartij, gespecialiseerd in achterkamertjesbeleid en baantjesverdeling?

‘Wethouder Lodewijk Asscher kandideerde zich als waarnemend burgemeester en in onze ogen kan dat niet. Wij hebben onvoldoende duidelijk kunnen maken waarom. Een burgemeester, ook een waarnemer, hoort in het huidige bestel boven de partijen te staan. Asscher is notabene de politiek leider.

‘Wat echt schandelijk is, is dat Amsterdam nu de komende maanden voor de in onze ogen belangrijkste portefeuille, financiën en onderwijs, die van Asscher, een waarnemer heeft.’

Meer over