De televisiekijkers bepalen wie vandaag sterft in de Arena

FILM Temmink: The Ultimate Fight van Boris Paval Conen. Met Jack Wouterse, Will van Kralingen. In tien theaters, waaronder City 6 Amsterdam, Lumière 2 Rotterdam....

Het uitgangspunt van de serie Route 2000 van Motel Films was: een goedkoop (zeven ton) en snel gemaakte speelfilm, die iets te maken heeft met de actualiteit of de nabije toekomst. Na De Poolse bruid (Karim Traïdia) en De trip van Teetje (Paula van der Oest) probeert nu de derde een publiek te vinden: Temmink: The Ultimate Fight van Boris Paval Conen.

Het uitgangspunt is interessant genoeg. In een tijd van 'zinloos' geweld kunnen mannen met een agressie-gen zich, gebruikmakend van de euthanasiewet, melden bij de Arena, waar zij in kooigevechten strijden op leven en dood. Deze worden rechtstreeks uitgezonden op de televisie en kijkers beslissen welke vechter sterft. De gemiddelde overlevingstijd van Arena-gladiatoren is tweeënhalve maand.

Twee dingen zijn goed aan Temmink. De overtuigende hoofdrol van Jack Wouterse en de soms knappe realistische enscenering. Maar vooral op dat laatste punt doemen de vraagtekens op. Met zoveel enthousiasme heeft Conen zich op die kooigevechten gestort, dat liefhebbers van dit spektakel er veel plezier bij zullen beleven. En het monster Temmink wordt een held.

Al het geneuzel daaromheen (zoals de rol van de media) werkt geenszins als relativering, omdat die kant zeer zwak is uitgewerkt. Het lijkt alsof Boris Paval Conen zijn talenten heeft gebruikt voor een lekker en tamelijk onfris filmpje, ingelijst met een loze vergoelijking. Als het anders bedoeld is, dan is de film faliekant mislukt.

Peter van Bueren

Meer over