De Taliban

Zo langzamerhand weten we niet meer waarom we in Afghanistan zijn en waarvoor we daar naartoe zijn gegaan.

Kader Abdolah

Zo langzamerhand weten we niet meer waarom we in Afghanistan zijn en waarvoor we daar naartoe zijn gegaan.

De Taliban elimineren? Al Qaida bestrijden? Bruggen bouwen?

Al Qaida is voorlopig uit het zicht verdwenen in Afghanistan. Hun prioriteit is Kabul niet, maar Bagdad.

We hebben nu een lastige vijand in Afghanistan.

De Taliban.

Maar het probleem is dat ze geen vijanden van ons zijn. De Taliban zijn gewone Afghanen. Ze komen niet van de maan of van een gevaarlijke planeet. De Afghaanse vrouwen zijn de Taliban. De Afghaanse grootmoeders zijn de Taliban! En je kunt de grootmoeders nooit met een F-16 uitschakelen.

De Taliban zijn gewone dorpelingen die diep in de Koran geloven. Maar zij zijn door decennia geweld in hun land zo gewelddadig geworden. Ze willen volgens de dode wetten van de Koran leven. Dit kunnen we niet met Apache-helikopters bestrijden. Het heeft tijd nodig!

We kunnen het inderdaad forceren, maar dan doden ze ons. En doden wij hen. En doden zij zichzelf.

Internationaal zijn we met overbodig geweld bezig in Afghanistan. We weten het, en we doen het toch. En het komt uit pure blinde westerse arrogantie. Zij willen ons niet, maar wij doden hen om ons te willen.

Zo worden ze gewelddadiger en ze gaan met autobommen langs de wegen staan.

Lees de oude Perzische geschiedenis, neem tijd en bestudeer de gebeurtenissen van de afgelopen vijfduizend jaar. Mens! Het is onmogelijk om een Afghaan met geweld tot knielen te krijgen.

De recente geschiedenis van het land levert harde bewijzen. Het lukte de Russen niet en ze trokken zich met duizenden doden terug.

De Taliban zijn gevoelig voor poëzie, voor de mooie citaten van de Koran, en ze houden van ouderwetse geweren, van opium en van geheel gesluierde vrouwen en ze vinden rijst lekker.

Praat met hen!

Afghanen zijn arm, maar ze zijn een trots volk, dat nooit gehoor geeft aan een vreemdeling die hun opiumvelden binnen treedt.

Wees eerlijk met hen en ze knielen voor je.

De Afghanen zijn de eerlijkste mensen op aarde, de betrouwbaarste, de liefste en de meest gastvrije mensen op aarde.

Praat dus met hen!

Met geweld kun je niets bereiken in dat land.

Dat hebben de oude Perzische koningen geprobeerd, maar het lukte hen niet. Dat heeft Alexander de Grote geprobeerd, maar het lukte hem niet. Dat heeft Djengis Khan geprobeerd en het werkte niet. Het zal ook de Nederlanders niet lukken.

Een Afghaan gaat nooit dood van de honger. Een Afghaan gaat nooit dood van de dorst. Waarom weten we dat niet? Een kameel gaat ook niet gauw dood van de dorst. En de bizarre Afghaanse leeuwen gaan ook niet gauw dood van de honger.

Praat met hen.

Een Afghaan doet de deur van zijn huis wijd open voor zijn gast. Een Afghaan luistert als hij voelt dat je eerlijk bent. Wanneer de zoon van een Afghaan gaat trouwen, wanneer iemand om de hand van zijn dochter vraagt, gaan de mannen in een cirkel op de grond zitten. Er wordt een groot komfoor van fijnvuur naar binnen gebracht, en opiumpijpen en opium. Als ze een paar rondjes gerookt hebben, komen ze los en op dat moment is alles bespreekbaar voor een Afghaan.

Opium doet hetzelfde met de Afghanen wat bier met de Nederlanders doet. Met een F-16 kun je niets bereiken in Afghanistan, maar met een opiumpijp bijna alles.

Praat met de Taliban!

Meer over