De strijd aan met de telefoonspelletjes

Plompverloren presenteren Sony en Nintendo nieuwe spelcomputers , zonder de hypevorming die daar doorgaans mee gepaard gaat. Ze lijken vooral bedoeld voor de gamer met krappe beurs.

In tegenstelling tot mobieltjesmakers brengen de fabrikanten van spelcomputers niet elke drie maanden nieuwe versies uit. De ontwikkeling van deze kastjes kost kapitalen en vergt jaren. De introductie van elk nieuw apparaat wordt daarom zorgvuldig opgebouwd. 'Hype' wordt in de gamesbranche geschreven in chocoladeletters.

Het mag dus verrassend heten dat de wereld opeens, zonder enige fanfare, niet één, maar drie spelcomputers rijker is.

Op de Tokyo Game Show, de jaarlijkse spellenbeurs voor Japan, presenteerde Sony maandag plompverloren de PlayStation Vita TV. De originele Vita is een draagbare spelcomputer met een scherm van 5 inch diagonaal (12,7 centimeter) en een batterij, zodat je er overal op kunt spelen. De nieuwe tv-editie is veroordeeld tot een plek in de huiskamer, verbonden aan de televisie. Daarop projecteert het apparaat zijn beelden, vele keren uitvergroot. Je bestuurt de games met de afstandsbediening van een gewone PlayStation.

Sony toonde in Tokio ook een nieuw model van de 'gewone' Vita. Die is dunner en lichter, met een langere batterijduur en te koop in zes frisse kleurtjes. Het nieuwe toestel moet consumenten lokken die af en toe een game spelen, vandaar de prijs van bijna 15 duizend yen (112 euro). Sony mikt vooral op vrouwen.

Twee weken terug was gebleken dat ze bij de concurrent ook niet stilzitten. Nintendo toverde uit een hoge hoed de 2DS te voorschijn. Die lijkt verdacht veel op de 3DS met duo-scherm die het bedrijf drie jaar geleden op de markt bracht. Met twee grote verschillen: je kunt de 2DS niet dichtklappen en het bovenste venster laat geen 3D-beelden zien.

Het missende scharnier en 3D-technologie maken de 2DS zo'n vijf tientjes goedkoper dan de 3DS, die online al te koop is voor 145 euro. Het voordeel is niet te preciseren, omdat Nintendo in Europa geen adviesprijzen meer noemt na een akkefietje met de Europese Commissie. Duidelijk is wel dat het budgetmodel is bedoeld voor gezinnen waar ze op de centen letten. De 2DS is vanaf 12 oktober in Nederland te koop, in vier kleuren.

Ook Sony's PlayStation Vita TV lijkt geknipt voor gamers met een krappe portemonnee. Een prijs voor de Europese markt is niet bekend. Het is überhaupt onzeker of en wanneer het kastje in Europa wordt uitgebracht. Maar in Japan hangt aan de Vita een prijskaartje van net geen 10 duizend yen (75 euro) voor een kale uitvoering (zonder afstandsbediening en een geheugenkaart van 8 gigabyte). Dat is vijf keer goedkoper dan de PlayStation 4, waarop Japanners moeten wachten tot een week na Valentijnsdag.

De prettig geprijsde PS Vita TV en 2DS lijken ook een antwoord op de opmars van de concurrenten uit een andere hoek: de mobiele telefoon en de tablet. Een andere bedreiging vormen de Ouya en Nvidia Shield, spelcomputers gebaseerd op Android, de mobiele software van Google.

Nintendo heeft weliswaar 33 miljoen exemplaren verkocht van de 3DS, maar van zijn originele, 3D-loze DS (geïntroduceerd in 2004) zette het bedrijf 120 miljoen stuks weg. De 5,7 miljoen PlayStation Vita's die Sony tot nu toe heeft weten te slijten steken daarbij schril af.

Of Nintendo en Sony het gaan redden met hun nieuwe spelcomputers is de vraag. Mobieltjes waren tot voor kort een duur alternatief voor portable spelcomputers, maar de prijzen van smartphones dalen in een gestaag tempo.

Voor wie de iPhone te duur vindt, biedt Apple de iPod Touch, simpelweg een telefoon waarin geen sim-kaart kan. De goedkoopste Touch kost 239 euro. Voor 111 euro is de Apple TV te koop, waarmee iPods en iPhones verbinding kunnen maken om beelden - en dus ook games - op het televisietoestel te projecteren (net als de PlayStation Vita TV dat doet).

Mobieltjes hebben als alternatief voor portable spelcomputers nog een groot voordeel. Games voor de Vita en 3DS (2DS) kosten al snel 40 euro en meer, en het aanbod van titels loopt in de honderden. Spelletjes voor de telefoon kosten vaak helemaal niks en in de iTunes Store van Apple en Google Play-webwinkel vindt de gamer er honderdduizenden.

undefined

Meer over