De 'sprinter van rare fratsen' gaat aan zijn imago werken

Voor iedereen die het wil zien, steekt Kenny van Hummel beide armen triomfantelijk in de hoogte. Zo gaat het vandaag op een podium in het Limburgse kasteel Vaeshartelt. Zo moet het over twee weken gaan in de Australische Tour Down Under. Zo moet het over een half jaar gaan in de Tour de France.

MAASTRICHT - Het is jammer dat bedrijfspoedel een scheldnaam is geworden, anders zou het een perfecte karakterisering zijn van wielrenner Kenny van Hummel. Met zijn donkere krullen, aanhankelijke oogopslag en goedmoedig stemgeluid wint de 29-jarige Gelderlander eenvoudig de sympathie. Vele seizoenen was hij de bedrijfspoedel van Skil, hulpbron voor de doe-het-zelver. Vanaf volgend seizoen dient Van Hummel het belang van vrije-tijdsleverancier Vacansoleil.

Het is nog een beetje wennen. Dat vindt Van Hummel zelf ook, als hij na afloop van de ploegenpresentatie in Maastricht op de rand van het podium zit. 'Ik hoorde zo langzamerhand toch een beetje bij de inboedel van Skil.' Juist om dat gevoel te doorbreken, de dreiging van sleur vooral, heeft hij de overstap gemaakt.

Het verhaal van Kenny van Hummel is dat van een belofte die nooit helemaal werd ingelost. Gedurende zes seizoenen maakte hij de opkomst mee van zijn oude ploeg, maar kon nooit het hem toegedachte aandeel daarin leveren.

2009 leek zijn jaar te worden. Hij won een paar koersen en vestigde de aandacht op zich als een durfal van een sprinter. Ze noemden hem Kamikaze Kenny. Het hoogtepunt zou volgen in de Tour de France, waarvoor zijn ploeg was uitverkoren.

Maar Van Hummel had het vanaf het begin moeilijk in Frankrijk. Na een week stond hij laatste in het klassement. Ook kwam hij steevast als laatste boven in bergritten. De media maakten een cultheld van hem tot een valpartij in de zeventiende rit een einde aan dat sprookje maakte.

Liever wil Kenny van Hummel niet worden herinnerd aan die Tour. 'Ik was een opkomende renner. Ik wist niet wat het allemaal inhield en was ook eigenlijk te zwaar in die tijd.'

Hij is te veel wielrenner en te weinig bedrijfspoedel om de hoofdrol te willen spelen in een freakshow. Daarom staat de komende Tour de France met hoofdletters in zijn agenda geschreven. Van Hummel wil revanche.

De Tour was ook een belangrijke reden om positief te reageren op het aanzoek dat manager Daan Luijkx hem in de loop van dit seizoen deed. Vacansoleil is als grote ploeg verzekerd van de belangrijkste koersen, Skil moet elke keer naar de gunsten dingen van de betreffende koersdirecteur. 'Er is zo vaak tegen me gezegd dat de Tour vrijwel zeker was. Stelde ik mijn hele seizoen er op af, trainde er speciaal voor en dan ging het toch weer niet door.'

In de kleine rittenkoersen bleef hij altijd van voldoende waarde. Zo sloot Van Hummel vorig seizoen af met drie ritzeges in de Ronde van Hainan in China.

Niemand mag daarom denken dat deze transfer te maken heeft met de opkomst van zijn Duitse ploeggenoot Marcel Kittel als sprintende rivaal. 'Ik was juist heel goed met Marcel en Ik kon ook bijtekenen voor twee jaar. Maar ik was gewoon toe aan iets nieuws.'

Kenny van Hummel zou zichzelf op dit moment omschrijven als 'een sprinter van rare fratsen'. De ene keer is het niets, de andere keer kan hij de wereldtop aan. Daarin moet verandering komen. Dat wil zeggen: constanter in de prestaties.

'Ik ga nu ook bewust een zwaarder programma rijden, zodat ik mijn vorm hopelijk langer kan vasthouden.' Hij is vier kilo afgevallen en denkt niet aan kracht te hebben ingeboet.

Van Poppel

In zijn nieuwe ploegleider Jean-Paul van Poppel treft Van Hummel bovendien een man die het klappen van de zweep kent. In zijn beste jaren was de wielrenner Van Poppel een komeet in de eindsprint, die werd gelanceerd door een leger aan ploeggenoten. Kenny van Hummel is een sprinter die het vooral moet hebben van de laatste jump. Hij zal dus eerder het achterwiel van een concurrent kiezen.

'Maar dat is wel aan het veranderen', zegt hij. 'Een sprinter als Van Poppel die gewoon honderd meter op kop kon rijden, zal ik nooit worden. Maar ik heb inmiddels ook graag twee ploegmaats in de buurt om de sprint voor te bereiden, dus ik heb echt wel wat aan de samenwerking met hem.'

VACANSOLEIL HOOPT OP EEN ECHT GROTE RITZEGE

De wielerploeg Vacansoleil-DCM presenteerde dinsdag twaalf nieuwe renners. Het 29-koppige gezelschap telt liefst elf nationaliteiten. Naast Kenny van Hummel is ook de Zweedse tijdritspecialist Gustav Larsson een prominente aanwinst. Elf renners vertrokken, onder wie de Sloveense sprinter Borut Bozic, de Nederlander Jens Mouris en de ontslagen dopingzondaar Ezequiel Mosquera, die nooit een wedstrijd reed voor Vacansoleil. Kopmannen zijn Johnny Hoogerland, Wout Poels, Rob Ruijgh en de Belgen Stijn Devolder en Thomas de Gendt. 'We wonnen afgelopen jaar 24 koersen, maar ik zou er wel een paar willen inwisselen voor een echt grote zege', sprak manager Daan Luijkx tijdens de presentatie.

undefined

Meer over