De spion is een lobbyist

Marokko doet lacherig over Nederlandse beschuldigingen...

Van onze correspondente Greta Riemersma

De lange arm van de Marokkaanse overheid stuit in Nederland op steeds meer verzet. In Marokko daarentegen is weinig begrip voor alle ophef.

Het benaderen van Nederlandse Marokkanen op (hoge)posities om zich in te zetten voor Marokko, is volgens Mohammed Darif, een belangrijke Marokkaanse islamisme-expert, niets anders dan een lobby. Met spionage heeft dit niets te maken. ‘We moeten de zaken niet door elkaar halen. Het is normaal dat elk land een lobby zoekt om zijn belangen te verdedigen.’

Politicoloog Darif, verbonden aan de Hassan II Universiteit in Mohammedia, reageert op de onthullingen van het Rotterdamse gemeenteraadslid Fouad el Haji eerder deze maand.

Volgens El Haji nodigt Marokko onder anderen Nederlands-Marokkaanse politici uit voor galapartijen of reisjes om hen aan te zetten de ontwikkeling van Marokko te stimuleren. Volgens Darif doet Marokko daarmee niets onoorbaars.

Iets anders is spionage, waarop een politieagent in Rotterdam zou zijn betrapt. Bij dit soort zaken bespioneert Marokko niet de Nederlandse politie, aldus Darif. ‘Het gaat om het verkrijgen van informatie over Marokkanen, vooral de islamisten en hun organisaties.’

De affaire past in het Marokkaanse beleid de geëmigreerde Marokkanen nog steeds als ingezetenen te beschouwen. Dat Nederland zich aan die houding ergert, omdat dit de integratie van Marokkanen zou belemmeren, kan in Marokko nergens op begrip rekenen. Kranten en tv-programma’s schilderen Nederlandaf als een gek land dat Marokkanen het recht op een eigen identiteit ontzegt.

Toen minister Ameur, verantwoordelijk voor Marokkanen in het buitenland, in juni op bezoek was in Nederland, bleek opnieuw dat zijn land ongevoelig is voor het pleidooi de Marokkaanse emigratie los te laten. Hij bleef bij zijn plannen om geëmigreerde Marokkanen lessen Arabisch aan te bieden.

De Marokaanse buitenlandse inlichtingendienst, Direction Générale des Etudes et de la Documentation (DGED), werd in 1973 opgericht. Koning Mohammed VI gaf de dienst na zijn aantreden in 1999 een vriendelijker gezicht.

Volgens het Marokkaanse tijdschrift Tel Quel plaatst de DGED haar agenten in Marokkaanse diplomatieke kringen. Vorig jaar kreeg de DGED een nieuwe missie, naast terrorismebestrijding: inlichtingen inwinnen op economisch gebied.

Meer over