Satire

De Speld: 'Wat past bij jou: Al Qaida, IS, of toch Boko Haram?'

Vroeger was het zo eenvoudig. Wie zich wilde aansluiten bij een moslimfundamentalistisch terreurnetwerk, ontkwam niet aan Al Qaida. Tegenwoordig is er meer keuze. Satirisch weblog De Speld vergelijkt de drie belangrijkste aanbieders van terrorisme: Al Qaida, IS en Boko Haram.

Foto vrijgegeven door Boko Haram.Beeld epa

Striktheid
Ben je streng in de leer of mag het van jou allemaal net was losser? Al Qaida is duidelijk de vrijzinnigste beweging van de drie. Al Qaida doet niet moeilijk over een pornoblaadje meer of minder (als je het maar privé houdt), voor IS en Boko Haram is seksualiteit alleen voorbehouden aan de martelaren in het paradijs.

Wreedheid
Als je direct op het hoogste niveau wil instappen, is IS voor jou de perfecte club. De organisatie houdt zich bezig met etnische zuivering, massamoord, aanslagen op burgerdoelen, kindsoldaterij, publieke onthoofding en kruisiging en vrouwenhandel.

Bij Al Qaida is veel aandacht voor mensenrechten: op jaarbasis vermoorden zij nog slechts enkele honderden ongelovigen.

Arbeidsperspectief
Al Qaida heeft als enige wereldwijd vacatures. Bovendien kent de organisatie uitstekende arbeidsvoorwaarden, met een gezonde kantine en goed geventileerde grotten. Wel is Al Qaida al enige tijd op z'n retour. Wil jij je aansluiten bij een jonge dynamische organisatie met volop groeikansen? Pak dan je biezen en sluit je aan bij Boko Haram. Een frisse start-up met lef.

Conclusie
Voor beginners in terrorismeland is het oerdegelijke Al Qaida een prima instapper. Het biedt volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Wie klaar is voor het echte werk, kan altijd nog de overstap wagen naar IS. Volop ambitie, maar weinig compassie. Ben je op zoek naar een geschikte tussenstap? Meld je dan aan voor een praktijkstage bij Boko Haram.

Jochem van den Berg en Dirk-Jan Hoek zijn redacteuren van satirisch weblog De Speld.

Meer over