De spanning stijgt, wat zal Evo aantrekken?

De spanning in de Boliviaanse hoofdstad La Paz stijgt. Zondag wordt Evo Morales als de eerste indiaan van Zuid-Amerika geïnstalleerd als president en vanaf dat moment gaat alles veranderen, is de voorspelling....

Van onze correspondent Cees Zoon

De trui heeft zich inmiddels een plaats in de wereldpolitiek veroverd. Het is er eentje met rode, blauwe en witte strepen die Evo Morales droeg tijdens zijn recente wereldtournee. Hij vertoonde zich onder meer bij de Spaanse koning Juan Carlos en andere hooggeplaatste personen. Tijdens zijn bezoek aan de president van China, bedekte de gekozen president van Bolivia zijn chompa, zoals het van lamawol gebreide traditionele kledingstuk in Bolivia heet, slechts half met zijn even onafscheidelijke zwarte leren jas.

De wijze waarop de Ayamara-indiaan het protocol doorbrak, is hem allerwegen op stevige kritiek komen te staan. Een president zonder stropdas is kennelijk erger dan een keizer zonder kleren. Op persconferenties in Madrid, Parijs en Peking moest hij bijna meer vragen over zijn trui beantwoorden dan over zijn plannen de gasvoorraden van Bolivia te nationaliseren.

Het verst ging de oerconservatieve Spaanse krant ABC die schreef over ‘een trui die de neven van Farruquito (een beroemde flamenco-danser) nog niet zouden aantrekken wanneer zij in hun bestelwagentje naar de markt gaan’. Met andere woorden: de indiaan Evo Morales is nog een heel stuk ongeciviliseerder dan een Spaanse zigeuner.

Bij ABC weten ze kennelijk niet dat een indiaan met een stropdas niet bestaat. De stropdas is voor de indianen, die in Bolivia 60 procent van de bevolking vormen, ‘een symbool van de dominante blanke klasse’. Dat werd nog eens duidelijk tijdens de rellen in La Paz die vorig jaar tot de val van Evo’s voorganger Mesa leidden: demonstranten dwongen kantoorklerken die ijlings de wijk namen, hun stropdassen in te leveren.

De inhuldiging van Evo Morales tot president van Bolivia, betekent volgens zijn aanhang het einde van de tirannie van de stropdas. Indien hij bij de festiviteiten het merkwaardige kledingstuk zou dragen, zou hij niets minder dan verraad aan zijn sociale achtergrond plegen.

Inmiddels heeft de Evomania in La Paz om zich heen gegrepen. Een plaatselijke textielfabrikant brengt op grote schaal kopieën van de trui van Evo op de markt, ‘het symbool van de verandering in Bolivia en heel Latijns Amerika’. Weliswaar niet van 100 procent lamawol, maar gemengd met kunstvezel, zodat de trui voor de aantrekkelijke prijs van 10 dollar ook voor zijn jeugdige aanhangers binnen bereik komt.

Dat de nieuwe president bij zijn inhuldiging een das draagt, is ondenkbaar. De keur van buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders zal in het parlement in La Paz hun collega wellicht niet in zijn trui zien, maar misschien gehuld in een poncho.

Later op de avond doet zich een probleem voor. Volgens de uitnodiging voor de eerste receptie die de president geeft is het kledingvoorschrift conventioneel: ‘Dames: cocktailjurk. Heren: donker pak’.

Eens kijken welke president zich aan de nieuwe wind in Bolivia durft aan te passen.

Meer over