De Sneijder-tapes en hoe het verder ging

PAUL ONKENHOUT

Een jaar geleden zond de NOS de Sneijder-tapes uit, een documentaire van Kees Jongkind. In zijn appartement in Milaan keek Wesley Sneijder naar bijna twintig jaar oude beelden van zichzelf als voetballertje van Ajax. Ook zagen we zijn broers en zijn ouders.

Sneijder was goed. Vertederd sprak hij over het ambitieuze, talentvolle jongetje. Het ging over dromen en ambities, over hoe het was en hoe het was geworden.

In Utrecht was gefilmd bij een arbeidersgezin in een kleine woning in de wijk Ondiep. De Sneijders hadden het niet breed.

Het commentaar op de tapes werd twee decennia later geleverd in een penthouse dat was ingericht door Eric Kuster. Hij is een bekende interieurontwerper/stylist die nogal wat voetballers en hun vrouwen tot zijn clientèle mag rekenen.

In Volkskrant magazine stond een paar jaar geleden dat hij al acht keer een huis van de Koemannetjes onder handen had genomen. Estelle Cruijff is een goede vriendin van hem.

Het verhaal bood zicht op een vreemde wereld. Toen Kuster het appartement van Wesley en Yolanthe in Milaan had ingericht, pakte hij meteen maar even de koffers van het echtpaar uit.

Het waren er twintig. 'Hij hing de kleding op kleur in de nieuwe inloopkast, richtte Yolanthes schoenenkast in en vouwde het ondergoed secuur op. Allemaal in van die strakke stapeltjes. Net een Benettonwinkel.' Ondiep is hier ver weg.

In de Sneijder-tapes was te zien wat je ongeveer kunt verwachten als Eric Kuster jouw penthouse inricht: strakke, vierkante vormen en veel grijs, bruin en wit, plus een kolossaal tv-toestel. Het was vermoedelijk vanuit dit appartement dat Yolanthe Sneijder op een kwade dag Hans Kraay jr. belde. Ze was in paniek.

In het tv-programma Voetbal International hadden Johan Derksen en René van der Gijp grappen gemaakt over het postuur van haar man. Sneijder pikte het niet en wilde wraak nemen. Omdat Kraay 'goed' was met Wesley, belde Yolanthe hem. 'Wes is helemaal krankjorum geworden', zei ze, 'hij heeft een privéjet besteld en zijn vriendjes uit Utrecht Ondiep gebeld.'

Kraay kreeg daarna Sneijder zelf aan de lijn. 'Háns', zei Wesley in plat Utrechts, 'het is nu mooi geweest, ik laat ze nu in elkaar stampen. Over drie kwartier stijg ik op.'

Deze opzienbarende geschiedenis stond in de VARAgids, in een interview met Kraay door Cécile Koekkoek. @sneijder101010 reageerde snel: Het rond verspreiden van onzin verhalen om zo aandacht te krijgen is al erg... Maar het te geloven is nog erger!!! Well done Dutch media ;)

Maandagavond vroeg presentator Genee van Voetbal International toch maar even aan Kraay hoe het precies zat. Kraay zei dat het hem speet dat hij Sneijder boos had gemaakt en bood zijn excuses aan. 'Wesley, sorry, klaar. Sorry, klaar.'

Klaar?

Het opzienbarende was natuurlijk niet dat Kraay zijn excuses aanbood, maar dat hij niet ontkende dat Sneijder op een avond krankjorum was, een privéjet bestelde en een paar vriendjes uit Ondiep zover kreeg om Derksen en Van der Gijp eens flink in elkaar te stampen.

Veel, zo niet alles is veranderd in het leven van Wesley Sneijder. Het huis in Ondiep is nog slechts een vage herinnering. In Istanbul woont hij in een appartement met vier badkamers en een piano, voor een huur van een ton per jaar.

Vorig weekeinde werd hij kampioen met Galatasaray. In Nederland trok de gebeurtenis weinig aandacht. Hij heeft in Istanbul geen potten kunnen breken.

Aan zijn professionaliteit wordt getwijfeld. Hij houdt van roken en hij houdt van vet eten. Soms bestelt hij een privéjet. Op zijn buikje staat een grote tatoeage van een vrouw die vaag op Yolanthe Sneijder Cabau van Casbergen lijkt.

Zijn leven bestaat tegenwoordig uit veel meer dan voetbal. Hij lijkt nauwelijks nog op het hongerige jongetje uit de Sneijder-tapes. Zo gaan de dingen vaak, jammer genoeg.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren?

twaalfdeman@volkskrant.nl

undefined

Meer over