De smeltende sneeuw was een paar meter verschoven

Spoorzoeken op een bergpas in de Punjab.

null Beeld epa
Beeld epa

Basal, Pakistan, 21 juni 1963

Een combinatie van schoonheid, gevaar, opwinding en beproevingen maakte deze dag onvergetelijk. Terwijl ik vastberaden mijn ontbijt van bonen en één chapatti zat weg te kauwen, kwam een warrige maar vriendelijke oude baas me vertellen dat er drie uur geleden een ponykaravaan uit het dorp was vertrokken, in een laatste poging de bergpas over te steken en de hoognodige proviand te kopen bij een kamelenkaravaan die al sinds tien dagen vastzit in Butikundi. Op dat moment snapte ik niet waar de oude man op doelde, maar het duurde niet lang voor ik de boodschap doorhad!

Ik vertrok om 7 uur 's ochtends en het kostte me bijna tweeënhalf uur om in langzaam tempo de zes mijl te beklimmen. Ik kwam diverse groepjes nomaden tegen, de rook van hun kleine kampvuurtjes geurde misplaatst gezellig in het barre landschap. Even misplaatst klonk de aanhoudende roep van een koekoek. Afgezien daarvan werd de stilte op deze hoogte slechts doorbroken door het gefluit van de herders en de eindeloze melodie van schapen- en geitenbellen.

Ik voelde me goed toen ik de eerste gletsjer bereikte, maar de zon stond hoog en ik merkte tot mijn schrik dat de grote massa smeltende sneeuw sinds gisteren een paar meter was verschoven. Gelukkig was het spoor van de ponykaravaan duidelijk te zien - nu snapte ik wat de oude man had bedoeld!

Dervla Murphy (1931), Ierse reisjournaliste. Ingekort fragment uit Full Tilt - Dunkirk to Delhi by Bicycle. John Murray; 1965.

Meer over