De smaak van vakantie

Zouden ze in Vlaanderen Caroline Lamarche kennen? Kennen we haar in Nederland? Ze komt uit Luik, schrijft in het Frans: oei....

Eén zin, één beeld, één flit sende scène staat centraal: er rent een hond langs de middenberm van een snelweg. De angst van het beest, het zinloze rennen, de verlaten hond: uit de auto gezet, verdwaald, komt hij onder de wielen, zal hij gaan oversteken, wanneer vindt hij de dood. Waarom is het zo'n schokkend beeld, waarom ontstaat een onmiddellijke compassie, wie kan hier ongestoord aan voorbijgaan? In ieder geval niet de zes mensen die ieder afzonderlijk de hond hebben zien rennen, een vlucht vooruit, een dodelijke fuik in.

Caroline Lamarche vertelt de zes verhalen van die toevallige toeschouwers. Zes monologen, verteld in de spiegel, bijna hardop. Ver halen waarvan de motor is aangeslagen door de hond op de middenberm, maar die zich loszingen van die scène, en de kern van hun leven blootleggen: de vrachtwagenchauffeur die zich een bezield bestaan voorstelt in de ingezonden brieven die hij schrijft, maar alles verzint; de vrouw die haar vriend verlaat; de jongen die zijn vriendschappen verraden ziet; de dorpspastoor op zoek naar liefde; de moeder en dochter in vertwijfeling over hun dode man en vader. Allen stellen zich een 'bezield bestaan' voor en voor allemaal verbeeldt die hond hun eigenlijke leven: verlaten zijn en toch doorgaan.

Meer over