Nieuws

De sjeik was toch niet zo rijk; verkoop ‘racistische’ Israëlische voetbalclub gaat niet door

De gedeeltelijke verkoop van de Israëlische voetbalclub Beitar Jerusalem FC aan een Arabische sjeik gaat niet door. Uit nader onderzoek is gebleken dat de sjeik - hij beloofde 90 miljoen dollar (75 miljoen euro) in de club te stoppen - lang niet zo vermogend is als hij had beweerd, zo melden Israëlische media donderdag.

Voetbalclubeigenaar Moshe Hogeg (midden), Sjeik Hamad bin Khalifa Al Nahyan (rechts) en zijn zoon Mohamed bin Hamad bin Khalifa (links) Beeld EPA
Voetbalclubeigenaar Moshe Hogeg (midden), Sjeik Hamad bin Khalifa Al Nahyan (rechts) en zijn zoon Mohamed bin Hamad bin Khalifa (links)Beeld EPA

De in december aangekondigde verkoop van 50 procent van de aandelen van de voetbalclub aan sjeik Hamid bin Khalifa bin Zayed al Nahyan, lid van de Koninklijke familie van de Verenigde Arabische Emiraten, was al bijzonder slecht ontvangen door de harde kern van de supporters van Beitar Jerusalem. De supportersgroep die bekend staat als La Familia is berucht om zijn extreem-rechtse en racistische uitspraken en spreekkoren. Regelmatig klinkt ‘dood aan de Arabieren’ van de tribunes.

Racistisch geweld

Eigenaar Moshe Hogeg van Beitar Jerusalem hoopte met de verkoop de club te kunnen diversifiëren en zo het racistische imago te kunnen wegnemen. Onder de nieuwe, gedeeltelijke eigenaar zouden ook Arabische spelers gecontracteerd kunnen worden die tot dusver geen schijn van kans hadden om bij de club te komen. Een poging om twee islamitische spelers uit Tsjetsjenië mee te laten spelen liep in 2013 vanwege racistisch geweld door supporters uit op een fiasco, hetgeen later werd vastgelegd in de documentaire Forever Pure.

Uit nader onderzoek van de Israëlische voetbalvereniging is nu gebleken dat er een ‘aanzienlijk gat’ bestaat tussen het kapitaal waarover de sjeik beweert te beschikken en dat wat hij werkelijk bezit, zo heeft persbureau Bloomberg gemeld. De sjeik zou volgens de onderzoekers in het bezit zijn van lege bv’s en contacten hebben met zakenlui die worden beschuldigd van fraude en witwassen. De grootste miskleun in zijn financiën blijkt een lening ter waarde van 1,6 miljard dollar aan Venezuela die vanwege de economische crisis in dat land feitelijk waardeloos is.

Het contract tussen de Israëlische voetbalclub en de sjeik uit de Emiraten was de eerste zakendeal die werd beklonken nadat beide landen de diplomatieke betrekkingen afgelopen herfst hadden aangehaald als onderdeel van het omstreden vredesplan voor het Midden-Oosten van Jared Kushner, de schoonzoon van de Amerikaanse ex-president Donald Trump.

Beitar Jerusalem fans  Beeld EPA
Beitar Jerusalem fansBeeld EPA

LEES MEER:
Een Israëlische voetbalclub die bekendstaat om zijn racistische fans, en die nooit een Arabische speler op de loonlijst heeft willen zetten, is deze week voor de helft gekocht door een Arabische sjeik.

Meer over