De scheidsrechter heeft het altijd gedaan

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Bas Nijhuis, de scheidsrechter met de parmantige tred en het achterover gekamde haar, checkt in de rust van voetbalwedstrijden altijd zijn telefoon. Je moet het maar durven. Hij doet het om de stress weg te nemen bij zijn assistenten, zei hij deze week in een interview in VI.

'Dan laat ik ze de berichten zien dat we er weer niks van kunnen.' Het effect is volgens Nijhuis dat ze in de tweede helft excelleren; verrassend, gezien de onvoorstelbare hoeveelheid drek die scheidsrechters en grensrechters op sociale media over zich heen krijgen.

Twee weken geleden leidde Nijhuis NEC - Ajax. In de rust had hij op Twitter onder meer kunnen lezen dat hij een 'kokosmakroon' is. Verder waren er de gebruikelijke beledigingen, zoals 'ijdeltuit eerst klas', 'helemaal niks' (nota bene van Fokke & Sukke), 'de slechtste ref die we hebben', en 'arrogant'.

Verder was het een schande dat Nijhuis opzichtig in het voordeel van NEC en Ajax floot, een tegenstrijdigheid die vaker voorkomt, want de scheidsrechter heeft het altijd gedaan. In de Goffert werd ondertussen maar weer eens gezongen dat de moeder van Nijhuis een hoer is.

Zijn moeder is daar heel gevoelig voor, zegt Nijhuis in VI. Hij gaat er anders mee om en zegt tegen haar dat ze er weer een hoop klanten bij heeft. 'Werk tot en met de Kerst, ma.' Humor om te overleven.

Scheidsrechters zijn altijd al de klos geweest, maar tegenwoordig helemaal, want we zien alles op tv vanuit alle mogelijke gezichtspunten en voor iedereen is er een medium beschikbaar om ze uit te kafferen. Ter illustratie pak ik er even wat tweets van John van Zweden bij.

Van Zweden is een Hagenaardie 'behangkoning' wordt genoemd. Hij vergaarde enige roem als investeerder bij Swansea en hij heeft sterke banden met ADO Den Haag. Die club werd vorige maand benadeeld toen scheidsrechter Gözübüyük een overtreding van tegenstander FC Utrecht in het strafschopgebied over het hoofd zag.

Gözübüyük was een 'onbeschrijfelijke zak', een 'Turkse zak', een 'kloothommel' en een 'vieze rat'. De KNVB werd beschuldigd van 'maffiapraktijken.' Laten we hopen dat Gözübüyük niet de gewoonte heeft zijn telefoon in de rust te checken en dat ook Kevin Blom, scheidsrechter bij PSV - Ajax, niet op het idee komt.

Wie niet beter weet en de kranten en de sites leest, zal denken dat scheidsrechters in het gunstigste geval incapabel zijn, en in het slechtste corrupt. Vooral Oost-Europeanen zijn corrupt, de Hongaar Kassai bijvoorbeeld die dinsdag, zo werd overal gesuggereerd, was omgekocht door Real Madrid en/of de UEFA en Bayern München benadeelde. Daar was hij dus, de klassieker, uit de mond van Arjen Robben: 'We zijn bestolen.'

Een Hongaar, dan weet je het wel. Net toen iedereen ervan overtuigd was dat een vertegenwoordiger uit zo'n waardeloos voetballand dit niveau echt niet aan kan, bracht een scheidsrechter uit het door en door corrupte Roemenië, Hategan, Schalke 04 - Ajax tot een goed einde. Maar daar hoor je dan weer niemand over.

Scheidsrechters moeten onfeilbaar zijn. Het is een ridicule eis, temeer daar het spel de afgelopen tien jaar enorm aan snelheid heeft gewonnen. De beweging die het idee aanhangt dat fouten van scheidsrechters voetbal ook woest aantrekkelijk maken en heerlijke cafépraat opleveren, telt nauwelijks nog aanhangers.

Ik ben ook al een tijdje om. Een videoscheidsrechter en technische hulpmiddelen zijn onontbeerlijk. Van Marco van Basten is al een tijdje niks vernomen, maar misschien kan hij zich hier als 'Chief Officer for Technical Development' van de FIFA eens over buigen.

Voorts pleit ik er voor, na het zien van drie Europese wedstrijden deze week, dat iedere voetballer die zich bij de scheidsrechter beklaagt, meteen van het veld wordt verwijderd. Het doorlopende gezeur van die aanstellers met hun quasi verontwaardigde koppen begint op mijn zenuwen te werken.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant. Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over