De Sahara- en jungletelefoon

Stel, je bent verdwaald in een bloedhete Sahara of je hebt direct hulp nodig op een afgelegen highway ergens in Australië....

Waar vroeger nog kilo's aan apparatuur moesten worden meegesleept om mobiel een belletje te kunnen plegen uit een ver buitenland, lijkt nu een einde te zijn gekomen aan zoveel antiek ongemak. Een gemakkelijk in de hand liggende telefoon of een eventueel te leveren minuscuul kastje vol elektronica, vergelijkbaar met een semafoon, moet de beller in staat stellen overal op aarde te kunnen telefoneren.

Om dit klaar te spelen maakt de 'wereldtelefoon' gebruik van 66 satellieten. Een mondiale dekking is volgens Iridium gegarandeerd.

Het consortium pakt bij de lancering van de mobiele satelliettelefoon niet bepaald kinderachtig uit. Advertentiecampagnes in ruim 45 verschillende landen, spotjes in tientallen internationale vliegtuigen, wereldwijde tv-commercials en een internationale billboardadvertentie moeten geïnteresseerden tot de aanschaf van het toestel verleiden.

Het offensief wordt in eerste instantie vooral gericht op mensen die in afgelegen gebieden werkzaam zijn. Zo wordt onder meer gemikt op personeel van offshore-bedrijven, organisaties in de zeevaart, olie-en gasmaatschappijen en hulpverleningsdiensten.

Bij Iridium zijn ze er nog niet helemaal over uit hoeveel de wereldtelefoon nu moet kosten. Schattingen wil de firma niet doen. Niettemin beweert het bedrijf te kunnen concurreren met de al bestaande aanbieders van mobiele telefonie, zowel in kosten als in geluidskwaliteit. Waarschijnlijk wordt er op tarieven voor lange afstand een extra 30 procent aan kosten gerekend.

De telefoon is slechts verkrijgbaar in combinatie met de telefoondienst en werkt als een normale mobiele telefoon. Voorlopig is de wereldtelefoon alleen aan te schaffen via Internet. Eind dit jaar moet de dienst volledig in bedrijf zijn.

Meer over