De rode bal bovenin wordt een grafisch embleem

Wat een rode bal te maken heeft met spiritualiteit.

Erik van den Berg
null Beeld .
Beeld .

Er is iets gaande in de sector zelfhulp en spiritualiteit: de rode stip rukt op. Het begint ergens in 2014, als de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo de Amerikaanse vertaling van The Life-Changing Magic of Tidying Up publiceert. Om te benadrukken dat Kondo's opruimbijbel een sensatie is in Japan, zet ontwerpster Betsy Stromberg een aanbeveling op de cover, rechtsboven in een dikke rode bal. De tekst wordt bij elke herdruk aangepast en al gauw staat er: 'New York Times Best Seller / 3 million copies sold'.

De bal bovenin wordt een grafisch embleem. Hij verschijnt op de Nederlandse editie Opgeruimd! en als Luitingh-Sijthoff Nooit meer te druk van Tony Crabbe publiceert ('Wat Kondo doet voor je huis, doet Crabbe voor je hoofd en je leven') komt er een identiek rondje rechtsbovenin.

null Beeld .
Beeld .

Nooit meer te druk is genomineerd voor het Beste Spirituele Boek van 2016. En verdraaid, ook op het genomineerde De weg van Michael Puett ('wat Chinese filosofen ons over het goede leven leren') zien we de bol - nu verbeeld als bloedrode zon.

En er is meer. Zie de minimalistische variant op Liefhebben van stand-up filosofe Laura van Dolron. Of het ook in 2016 verschenen Mysteriën en symbolen van de ziel van André de Boer. Beide titels passen in het thema van de Maand van de Spiritualiteit, compassie.

null Beeld .
Beeld .

Zien we spoken als we de rode zon op Rosita Steenbeeks Heb uw vijanden lief er ook toe rekenen? De illustratie op het omslag is van Francesco Piobbichi, die werkt voor de hulporganisatie Mediterranean Hope op Lampedusa - over compassie gesproken.

Rosita Steenbeek: Heb uw vijanden lief Essay van de Maand van de Spiritualiteit; €3,50. Omslag Marry van Baar. Uitslag het Beste Spirituele Boek: 29 januari.

null Beeld .
Beeld .
Meer over