De revolutie die wel/niet plaatsvond

Nog een paar nachtjes slapen en het is volop veertig jaar geleden dat het mei ’68 was, de maand van de Praagse Lente, de studentenrevolte in Parijs en nog veel meer wereldwijde opstandigheden, behalve in Nederland....

Dat het hier in 1968 tamelijk rustig bleef, afgezien van die ene paniekreactie in het kabinet-De Jong, komt omdat Provo en het huwelijk van Beatrix en Claus al achter de rug waren en de bezetting van het Maagdenhuis nog een jaartje op zich liet wachten. Het is maar hoe je het bekijkt. Terwijl men in Praag de buik vol had van het communisme, zagen de studentensteden het helemaal zitten met de rode revolutie.

Elsevier heeft mei ’68 ook bij de kladden genomen, maar dan bondiger, badinerender en minder nostalgisch. ‘Het revolutietje’ heet het per saldo toch nog flinke stuk, dat het omslagartikel had kunnen zijn, als Elsevier niet had gekozen voor het oude vertrouwde nuttig-om -te-wetenconcept. Het blad geeft zes tips om het ongemak van e-mail te beperken. Overlast is er algauw, want veel e-mail is spam of anderszins ongewenste post. De baas houdt niet van al dat privé-gemail, en volgens Amerikaans onderzoek scoort een zware e-mailgebruiker nog lager op een IQ-test dan een marihuana-roker.

In het Verre Oosten is de oplossing gevonden, getiteld Instant Messaging. Afgekort IM’en, oftewel chatten. Vooral jongeren doen eraan. En jongeren zijn er talloos in het Verre Oosten, vooral in Vietnam, waar de helft van de bevolking de Vietnam-oorlog alleen van horen zeggen kent. De meeste Vietnamezen zijn onder de 25 jaar en wensen een brommer, seks voor het huwelijk en een pak van Dolce & Gabbana. Het schijnt ze nog te lukken ook. Dat hun regering communistisch is, zal ze worst wezen.

In Nieuwe Revu komt de Vietnam-oorlog ook eventjes ter sprake in een vergelijking met Uruzgan. Het stuk is gebouwd rond de vraag hoeveel Nederlanders er moeten sneuvelen voordat we ons uit Afghanistan terugtrekken. Volgens een internet-enquête luidt het antwoord vooralsnog: 25 . De teller staat nu op 15.

Nieuwe Revu heeft verder enkele onderwerpen met een hoog nou-nougehalte. De seksbusiness in Rusland, gokken op internet en oud-volleybalcoach Joop Alberda, die niet beschikbaar is, maar áls ze bellen, is hij wél beschikbaar om de Olympische Spelen naar Nederland te halen. Opmerkelijk: het Tulpenfestival in Orange City, Amerika, trekt volgens Nieuwe Revu wel 150 duizend bezoekers. Het dorp zelf, in Iowa, houdt het op honderdduizend.

Gijs Zandbergen

Meer over