De revolutie die ik hoopvol voor me zag: het niet meer lakken van teennagels

Aaf Brandt Corstius
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ik noem het revolutieprojectie; dat je denkt dat er een revolutie op uitbreken staat omdat dat jouzelf gewoon heel goed uitkomt. Je leest iets, je ziet iets, je loopt door de stad en je denkt: zie je wel, de tekenen zijn daar, ik hoef mijn teennagels deze zomer niet meer te lakken.

Want daar ging die revolutie die ik hoopvol voor me zag over, over het niet meer lakken van teennagels. Of nee, het had een bredere schaal - hállo, het is een revolutie! - en ging over allerlei schoonheidsrituelen die met verf, pijn en hitte samengaan.

Het begon ermee dat ik las dat mijn modegoeroe, een jonge vrouw genaamd Leandra Medine die met een stel New Yorkse hipstervrouwtjes de modesite ManRepeller runt, aankondigde dat ze haar haar niet meer steil maakte. In Amerika maakt iedere vrouw haar haar steil. Dat involveert veel kappersbezoek, brandlucht in de badkamer en honderden dollars aan föhnkosten. Mijn zus, die al jaren in Amerika woont, heeft van zichzelf een natuurlijke bos blond kroeshaar, maar gaat al een decennium door het leven als Kristel van Dynasty. Leandra deed daar niet meer aan mee. Ze liet haar haar tegenwoordig na het wassen alle kanten op krullen, en daar voelde ze zich prima bij.

Vervolgens las ik bij mijn andere favoriete lifestyleblogger, Esther Walker van de blog On the Spike, dat ze van plan was haar teennagels niet meer te lakken. Ze schetste in enkele bewoordingen het probleem van de zomerse gelakte teen en ik herkende alles. Veel contact met zand, chloor en tentharingen, en vervolgens je hele vakantie met een afbladderend verfje rondlopen dat minder jetset-Rivièra is en meer Ma Flodder. Dan liever blote teennagels. Goed verzorgd, dat wel natuurlijk. Maar: ongelakt.

Al vroeg ik me wel af hoe die teennagels van mij eruit zouden zien na twintig jaar in de rode lak, en hoe het verder moest met de Thaise pedicures van de schoonheidssalon om de hoek waar ik inmiddels een bedrag ter hoogte van de overwaarde van mijn huis had heengebracht.

In de zwaar gepolariseerde discussie die ontstond op On the Spike - ja, ik lees forumdiscussies over teennagellak en ik geniet daarvan - schreef een vrouw dat Alicia Keys, de Amerikaanse zangeres, sinds een jaar geen make-up meer draagt. En ze ziet er, dat is het voordeel als je van jezelf beeldschoon bent, beeldschoon uit.

Alle tekenen wezen richting een revolutie, een revolutie zonder make-up, föhns en lak, waarin we het misschien ook konden gaan hebben over beenhaar.

'Ik blijf mijn nagels toch maar lakken', las ik toen helemaal onder aan de discussie. 'Op mijn leeftijd neigen ongelakte nagels in Birkenstocks naar een Duitse aardrijkskundelerares.'

Zo makkelijk kan de droom van een revolutie aan diggelen worden geslagen.

Meer over