De Rembrandt die wel/niet komt, en de eerste keer Trevor Noah

Trevor Noah, James Bond, Dick Bruna, Hoyte van Hoytema, Gummbah, Rembrandt en al het nieuws van deze maandag: deze Lunchpauze draait door(rr).

Pieter Sabel
De portretten van Maerten Soolmans (links) en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt. Beeld Art Market Monitor
De portretten van Maerten Soolmans (links) en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt.Beeld Art Market Monitor

De ochtend in vogelvlucht

Talibanstrijders hebben een ziekenhuis in de Noord-Afghaanse stad Kunduz in handen gekregen.

Volkswagen heeft alle hoofden van de Research & Development-teams van Volkskwagen, Audi en Porsche ontslagen. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

De noodopvang van vluchtelingen in Heerenveen verloopt allesbehalve vlekkeloos. Dat zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan maandag in het Friesch Dagblad.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken hoopt dat kiezers vooral naar de inhoud van het verdrag tussen de EU en Oekraïne zullen kijken, als het referendum van GeenPeil over dat verdrag doorgaat.

Dit najaar gaat ten zuiden van de Haarlemmermeer een dijk instorten. Niet als gevolg van een zwiepende storm of ander onheil. Het bezwijken van de dijk is koele opzet van berekenende wetenschappers.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

U kent dat verhaal over die Rembrandts die naar Nederland kwamen? Nou, die kwamen dus niet. Of ja, ook weer wel. Nederland was blij, de Fransen werden boos. En nu gaan beide landen de twee Rembrandts mogelijk toch verdelen. Reconstructie van een kunstthriller. 'Waarom ziet Éric de Rothschild er niet op toe dat de doeken in het Louvre komen? Hij is toch bestuurslid van de Société des Amis du Louvre, de vriendenvereniging van het museum?' (+)

En vriend en vijand zijn verrast door gas- en oliebedrijf Shell, dat stopt met boren naar olie in Alaska. Lees hier waarom Shell daartoe heeft besloten. (+)

Iets stouts doet Nijntje nooit. Daartoe kon Dick Bruna zich niet zetten, al is hij naar eigen zeggen zelf 'zeer ontvlambaar'. Het Centraal Museum in Utrecht reconstrueerde het atelier van de wereldberoemde tekenaar die een paar jaar terug resoluut zijn pen neerlegde. Lees dit profiel van Bruna, 'de grootste kunstenaar van Utrecht'. 'Zoals Max Velthuijs op den duur op een kikker ging lijken. Dick heeft de oprechtheid, de onschuld en de aaibaarheid van Nijntje.' (+)

Dick Bruna in 1967. Beeld Ton Nelissen
Dick Bruna in 1967.Beeld Ton Nelissen

Vanavond is de eerste Daily Show van Trevor Noah op Comedy Central. Wie is deze Zuid-Afrikaanse comedian? Bijna alles in het oeuvre van Noah gaat over de tegenstellingen die hij in zich draagt: hij spreekt zeven talen vloeiend (Sotho, Xhosa, Zulu, Tsonga, Duits, Engels en Afrikaans), kan elk accent perfect nabootsen, weet wat armoede en grote rijkdom is, en is licht gekleurd, waardoor hij overal ter wereld anders is genoemd: black, colored, albino, hispanic. Nu krijgt hij een van de zwaarste banen in comedy. 'Mijn hoofd voelt als de Syrische crisis' (+)

En benieuwd naar de nieuwe Bondfilm? We spraken de Nederlandse cameraman die hem filmde. 'Ik dácht dat Interstellar een grote productie was. Dat is ook zo natuurlijk, maar Bond is toch een klasse apart. Groter dan groot.' (+)

Cabaretier en presentator Trevor Noah. Beeld ap
Cabaretier en presentator Trevor Noah.Beeld ap

Grabbelton internet

Goed, die prachtige foto's van perfect ronde, bloedrode manen hebben we nu wel gezien. Je zou bijna vergeten dat er ook gewoon heel veel mensen zijn die het fotografisch gezien moeten doen met een telefoon en wakker worden zonder lenzen in. Er zijn dus ook veel mislukte foto's gemaakt. Die óók gedeeld werden.

Hier een filmpje van een bezoek aan een kerkhof voor vliegtuigen. Foto's hier.

(tekst gaat verder onder de video)

Doen we nog een paar mooie doelpunten, het is tenslotte maandag.

(tekst gaat verder onder de video's)

De grabbelton is niet heel erg fan van de term next level, maar voor deze maken we een uitzondering: je kunt next level fractals bekijken, of fractalen gewoon in het Nederlands, via een 3D-bril die weer gecombineerd wordt met waar software van droomt (schreven we eerder over). Uhuh, next level.

(tekst gaat verder onder de video)

En inderdaad, een gifje. Omdat het maandag is.

Die meneer kennen we nog van deze, trouwens.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah
Meer over