Nieuws

De race die niet kon doorgaan zonder overheidssteun, ging zonder overheidsteun gewoon door

30 miljoen vroeg Grand Prix Zandvoort aan de overheid voor het grootse Formule 1-evenement. De lobby mislukte. ‘Geen overheidssteun’ bleef de boodschap. Maar Max Verstappen won toch.

Jurre van den Berg en Marcel van Lieshout
De Formule 1 race op Zandvoort, 5 september 2021. Beeld Pro Shots / Kay int Veen
De Formule 1 race op Zandvoort, 5 september 2021.Beeld Pro Shots / Kay int Veen

‘Ronduit schandalig!’ Dat vindt de organisatie van de Dutch Grand Prix (DGP) van het mailtje van het ministerie van Economische Zaken (EZK) op vrijdag 13 augustus 2021. Twee uur voor de beslissende coronapersconferentie komt de mededeling dat de door coronamaatregelen geplaagde Formule 1-race in Zandvoort financiële steun van het Rijk definitief kan vergeten.

Tot ontsteltenis van de organisatie, die schermt met steun uit de hoogste regionen. ‘Zelfs gisteren nog hebben jullie ons in de waan gelaten dat we onder de garantieregeling zouden vallen als het onverhoopt niet mocht gaan lukken, dat was een expliciete wens vanuit de ministerraad.’

Kleingeld

De race-organisatie vroeg 30 miljoen euro compensatie aan – die ze niet kreeg. Geen kleingeld op een begroting van 62 miljoen euro. De vraag naar steun blijkt uit correspondentie die de Volkskrant opvroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Geen overheidssteun, was steeds de boodschap. ‘Geen dubbeltje’, liet premier Mark Rutte zich eens ontvallen. Wel pompte het rijk 2,3 miljoen euro in het verbeteren van de spoorlijn Haarlem-Zandvoort, iets waar de regio jaren tevergeefs om had gevraagd.

De betrokken ministeries zaten er anders flink mee in hun maag dat de organisatie steeds om staatssteun bleef vragen. ‘DGP ligt, zoals je begrijpt, nogal politiek gevoelig’, meldt de ene ambtenaar een andere. Maar de garantieregeling, legt de ambtenaar van EZK uit, geldt niet omdat het evenement in afgeslankte vorm (tweederde capaciteit) gewoon mocht doorgaan. ‘Het niet commercieel haalbaar zijn is geen reden om tot uitbetaling via de garantieregeling over te gaan’, stelt de ambtenaar. ‘Dit is waarschijnlijk niet het antwoord waar jullie op gehoopt hadden.’

Hete aardappel

De organisatie van de Grand Prix dreigde herhaaldelijk dat de race zonder financiële steun en met een beperkt aantal bezoekers niet door kan gaan. Zo ver kwam het niet. Max Verstappen won op 5 september de race, de organisatie DGP verloor. Althans, financieel. Hoe verliesgevend het sportevenement is geweest, wil DGP niet zeggen.

Uit de correspondentie blijkt dat de hete aardappel over al dan niet staatssteun heen en weer ging tussen ministeries. Sommige passages zijn zwartgelakt, omdat openbaarmaking ‘ertoe zou kunnen leiden dat de samenwerking tussen departementen onder druk zou kunnen komen te staan’. Waar het ministerie van VWS aanvankelijk nog welwillend lijkt, is EZK onverbiddelijk. ‘Het EZK-instrumentarium biedt geen oplossing voor evt. tegemoetkoming.’

Op dat ministerie worstelen ze met een andere kwestie: de camping naast het circuit. Die staat ter discussie, omdat meerdaagse evenementen zoals popfestivals verboden zijn. Niet uit te leggen, klinkt het binnen Economische Zaken. ‘Bij Lowlands zit de camping ook niet op het festivalterrein en moet je ook een poort door om van de camping naar het festivalterrein te gaan. Dus ik zie het verschil echt niet’, aldus een ambtenaar.

Met medewerking van Erik Verwiel