De PvdA 'beleeft' Groningen wandelend

Van Leek naar Visvliet, van Electra naar Loppersum, van Sappemeer naar Stadskanaal, van Woldendorp naar Winschoten en van de Pekela's naar de 'hel' van Jipsinghuizen....

De tocht voert langs paden waar vroeger Ferdinand Domela Nieuwenhuis en andere socialistische voorlieden de strijd tegen de armoede verkondigden. Anno 1995 preekt Beukema over uiteenlopende onderwerpen als de ontwikkeling van het platteland, noordelijke samenwerking, het Rietdiepgebied, sociale veiligheid, en knelpunten in de volkshuisvesting.

Afwisselend wordt hij bijgestaan door bewindslieden, Tweede-Kamerleden en PvdA-leden van provinciale staten. Van de vierhonderd kilometer worden 270 kilometer te voet afgelegd, de rest met allerlei vormen van openbaar vervoer. 'Groningen ten voeten uit' luidt het motto van Beukema's campagne.

Na ruim tweehonderd kilometer komt de lijsttrekker aan bij het fraaie Pagecentrum in Stadskanaal. Wie hier, in Oost-Groningen een zaal met stampende mensen bevroedt, komt bedrogen uit.

In het fraaie recreatiecentrum zijn de overdekte tennisbanen druk bezet en puilt het subtropisch zwembad uit. Behalve Beukema en oud-Groninger Jacques Wallage is er een twintigtal ondernemers uit de regio in het restaurant dat 'La Grenouille' heet. Ook de PvdA begint de tijdgeest aan te voelen.

Wallage domineert de bijeenkomst. Die vanzelfsprekendheid geeft Beukema de gelegenheid even bij te komen. Hij heeft zich de eerste dagen geforceerd en moet nu boven de enkels regelmatig worden gemasseerd door een assistente. Maar hij versaagt niet. Slechts een halve dag heeft hij 'gespijbeld' en is hij gaan fietsen. De 42-jarige Beukema had getraind. Dat geeft hem een flinke voorsprong op jonge kandidaten voor de provinciale staten, die een voor een met spierpijn en blaren afhaken.

Waarom te voet? 'Om de beleving. Ik heb gekozen voor een andere kijk op de provincie. Het gaat om het contact met de mensen. Je bent zichtbaar aanwezig, steeds op een andere plek. Soms lopen ze een eind met je op om hun problemen uit te leggen.'

Meer over