Nieuws

‘Dé prijs van de Nederlanden’: Vlaanderen krijgt nieuwe literatuurprijs van 50.000 euro

België krijgt er een nieuwe literatuurprijs bij voor Nederlandstalige boeken, genaamd de Boon. Vanaf 2022 worden er jaarlijks twee prijzen uitgereikt, ieder ter waarde van 50.000 euro. Daarmee is het meteen een van de grootste literaire prijzen in het Nederlands taalgebied.

De Boon verwijst naar Vlaamse schrijver Louis Paul Boon, een van de bekendste naoorlogse Belgische auteurs. Beeld KIPPA
De Boon verwijst naar Vlaamse schrijver Louis Paul Boon, een van de bekendste naoorlogse Belgische auteurs.Beeld KIPPA

Het gaat om een prijs voor fictie- en non-fictieboeken en een prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Die laatste wordt daarmee meteen de belangrijkste prijs voor kinderliteratuur in de Lage Landen.

De naam van de prijs verwijst naar de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon, een van de bekendste naoorlogse Belgische schrijvers. In november 2020 werd de prijs al aangekondigd – nog zonder naam – nadat de Vlaamse regering opdracht had gegeven een nieuwe literatuurprijs te ontwikkelen.

De Boonprijs vervangt de Fintro Literatuurprijs (voorheen de Gouden Boekenuil) die in 2017 werd opgeheven. Nu heeft Vlaanderen weer een literatuurprijs van formaat die qua prijzengeld kan wedijveren met de Nederlandse Libris Literatuurprijs en Boekenbon Literatuurprijs, beiden eveneens goed voor 50.000 euro. Anders dan bij de Nederlandse prijzen dingen ook non-fictieboeken mee naar de Boonprijs.

Culturele identiteit

Deze prijs moet ‘dé prijs van de Nederlanden’ worden, zei de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA), die tevens cultuur in zijn portefeuille heeft, op de Belgische radio. Een belangrijk verschil met de prijzen in Nederland is dat de Boonprijs geheel wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. ‘Wij wilden dat niet aan de commerciële sector overlaten’, aldus Jambon.

Een cultuurprijs uit de koker van de regering, onder leiding van de rechtse N-VA, dat komt niet vaak voor. De N-VA heeft het niet zo op cultuur, klinkt het vaak in België. In 2019 protesteerde de kunstsector nog hevig tegen voorgenomen bezuinigingen op cultuurgebied. Maar binnen het cultuurbeleid van de N-VA is er veel ruimte voor de Vlaamse culturele identiteit binnen België. Geschiedenis en literatuur horen daarbij en kregen de afgelopen jaren juist meer geld.

Zowel Nederlandse als Vlaamse auteurs zullen meedingen naar de prijs, net als dat bij de Libris Literatuurprijs en Boekenbon Literatuurprijs het geval is. In december 2021 zullen de jury’s een longlist met 15 titels selecteren. In januari volgt een shortlist van vijf titels en op 17 maart 2022 wordt de prijs voor het eerst uitgereikt.

Meer over