De praktijken van advocaat Moszkowicz onder de loep: Geschikt / Ongeschikt?

Het is oorlog tussen advocaat Bram Moszkowicz en Germ Kemper, de toezichthouder op de Amsterdamse advocatuur. Moszkowicz zou 'ongeschikt' zijn voor zijn vak, Kemper zou een 'hetze' voeren. De Volkskrant sprak 24 personen over de praktijken van Moszkowicz. Wie heeft er gelijk?

Redactie
Bram Moszkowicz Beeld reuters
Bram MoszkowiczBeeld reuters

Op 18 september noemde Germ Kemper, de toezichthouder op de Amsterdamse advocatuur, hem ongeschikt voor het vak. Moszkowicz (52) zou met een ernstig financieel tekort kampen en 'lak' hebben aan zijn cliënten. Bovendien zou hij de beroepsregels schenden.

In de Volkskrant van dit weekend komen de aantijgingen stuk voor stuk aan de orde en geven diverse getuigen al dan niet anoniem hun visie.

Zoals over de beschuldiging dat Moszkowicz zaken veelal niet zelf afhandelde. Een oud-medewerker die twee jaar op het kantoor van Moszkowicz werkte, vertelt hoe cliënten schrokken als niet de grote strafpleiter, maar hij, de advocaatstagiair, hun belangen kwam behartigen. 'Cliënten vroegen altijd: wat vindt de heer Moszkowicz hiervan? Dan loog ik dat hij hetzelfde vond als ik, maar ik dacht altijd: Bram weet niet eens dat jij bestaat.'

Bijscholing
Ook zou Moszkowicz niet voldoen niet aan zijn bijscholingsplicht. Moszkowicz erkende in een interview dat hij inderdaad te weinig studiepunten heeft, maar weet dat aan een chronisch ziek familielid. 'Dat heeft mijn prioriteit', zei hij in een interview.

Drijvende kracht
Strafrechtadvocaat Serge Weening, die werd opgeleid door Bram Moszkowicz' vader Max, zegt in de Volkskrant van zaterdag dat een opleidingsachterstand ten koste gaat van de kwaliteit. 'Ik deed eens een zaak samen met Bram omdat een cliënt dat graag wilde, maar ik had vooral te maken met zijn kantoorgenoot Arnoud Comans. Comans is geniaal. Hij is de drijvende kracht achter Moszkowicz. Bram kan in de rechtszaal prachtig overbrengen wat Comans heeft opgeschreven, maar heeft geen dossierkennis en kennis van de jurisprudentie. Als er op de zitting iets gebeurt wat Comans niet heeft voorbereid, kan Bram daar niks meer van maken.' Zelfs in een grote zaak als die van Geert Wilders schrijft Moszkowicz zijn pleidooi niet zelf, zegt een PVV-ingewijde.

Geen intrinsiek slecht mens
Moszkowicz - die het artikel van de Volkskrant ter inzage kreeg, maar er verder niet op in wilde gaan - overweegt een klacht tegen de deken in te dienen. Kemper noemde Moszkowicz ongeschikt voor het vak. Maar dat is niet hetgeen hem het meest raakte. De verzachtende woorden dat de advocaat 'geen intrinsiek slecht mens is', kwamen het hardst aan. 'Dat heeft een lading', zei hij hierover in de media. 'Ik behandel het in mijn boek . Mijn vader, die in Auschwitz heeft gezeten, zei altijd: intrinsiek slechte mensen bestaan niet. Zoiets zeggen is dekenonwaardig. Het is abject. Het is infaam en daar hoort 'ie nog over.'

Deken Kemper wil zich buiten de zittingszaal niet meer bemoeien met de discussie. Hij wacht het oordeel van de Raad van Discipline op 30 oktober af. Het enige wat hij tegenover de Volkskrant nog wel kwijt wil is dat de woordkeuze 'intrinsiek slecht' een ongelukkig toeval is. 'Ik heb zijn boek nooit gelezen.'

Lees het complete artikel van verslaggeefsters Elsbeth Stoker en Wil Thijssen in de Volkskrant van dit weekend

Meer over