De portefeuille van Jeroen Kramer

'Laatst vroeg een jongen van een jaar of zestien me: ''Waarom zit u in de metro?'' Ik zei: ''Gewoon omdat ik ergens naar toe moet.'' Ik begreep hem niet....

'Ik ben freelancer. Een omroep huurt me een periode in voor een à twee dagen per week. Nu presenteer ik twee keer per week Studio NL bij de Wereldomroep en wekelijks voor Teleac Bij ons thuis over opvoeden. Klokhuis betaalde naar tv-maatstaven weinig. Voor een dag van tien uur kreeg ik 720 gulden. Jeugdprogramma's worden in tv-land niet voor vol aangezien, dat doe je als het ware na elf jaar nog steeds als veredelde leerling-stagiaire. Dan waren Middageditie en het TV Noord-Holland Journaal een hele vooruitgang. De Wereldomroep betaalt me voor Studio NL duizend gulden per uitzending, bij Teleac heeft mijn agent meer weten te bedingen.

'Daarnaast doe ik wat schnabbels: voorlichtingsfilms, congressen. Als ik dagvoorzitter ben kost dat zes rugjes, inclusief 15 procent voor mijn agent. Natuurlijk komt er een gedegen voorbereiding bij kijken. Ik vind zesduizend gulden veel geld, al zit ik daarmee in de onderste regionen van de markt. De Paul Wittemannen vragen het dubbele.

'Momenteel lig ik, net als veel collega's, in de clinch met de Belastingdienst. Die vindt dat de Wereldomroep me voor die tien maanden in dienst moeten nemen, in plaats van me als freelancer in te huren. Als dat doorgaat, ga ik er fiscaal op achteruit. Terwijl ik wel degelijk ondernemersrisico blijf lopen. Merkwaardig - ik heb altijd mijn eigen broek opgehouden, in de zomermaanden nooit WW aangevraagd. Ik heb bezwaar aangetekend, maar ik kan nooit communiceren met ambtenaren. Zij begrijpen mij niet en ik hen niet.

'Al met al verdien ik zo'n twee ton. Enorm grote uitgaven de ik niet zo snel. Al heb ik laatst zesduizend gulden overgemaakt voor vier retourtjes Bali deze zomer. Een pittig bedrag. Ik probeer per jaar tienduizend gulden apart te zetten als oudedagsvoorziening, want ik heb geen pensioen van een baas. Die tienduizend gulden gaan in veilige aandelen als Ahold en Unilever en beleggingsfondsen. Toch is afgelopen jaar rampzalig geweest. Maar ik verkoop niks, speculeer niet, ik neem ze om twintig jaar te laten rijpen. Voor mij geen koopsompolissen, ik geloof dat alleen de banken daar rijk van worden. Ik ben tevreden als ik er na mijn 65ste nog zo nu en dan met de rolator op uit kan.'

Meer over