De popheld als totaalkunstwerk

Levensbeschrijvingen in stripvorm: die heb je bij bosjes. Prins Bernhard, de vorige Paus, Castro, Freud, Hitler, Mandela, Anne Frank, alle goeien en slechten van enige allure zijn vroeg of laat hoofdrolspeler in een getekende biografie. Niet verwonderlijk, want het script wordt kant en klaar door de Geschiedenis geleverd en de held behoeft geen nadere introductie.


In Nederland heeft stripuitgeverij Silvester zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het uitbrengen van dit genre, al gaat het daarbij wel om een specifiek format. Het begon in 2009 met de vertaling van Cash - I See a Darkness, een prachtig, door Reinhard Kleist getekend portret van countryzanger Johnny Cash. Kort daarop volgde Bob Dylan Revisited, dat geen biografie is, maar een collectie van dertien songs die door evenzoveel tekenaars zijn geïnterpreteerd, een visuele ode door bekende namen als Lorenzo Mattotti en François Avril.


De poplegende in de rol van stripfiguur: er is duidelijk een markt voor. In rap tempo kocht Silvester titels op die de formules van Cash en Dylan combineren, in zoverre dat het biografieën zijn van populaire muzikanten die door een team van tekenaars op papier worden gezet.


Episoden uit de levens van Elvis, The Beatles en Michael Jackson zijn sindsdien ook bij Silvester als beeldverhaal verschenen, voor wie er maar geen genoeg van kan krijgen. Deze strips zijn vooral marketingconcepten en dat snapt ook de uitgever. Op het omslag van Elvis - De getekende biografie wordt het boek de ontbrekende schakel genoemd in 'het totaalkunstwerk dat Elvis en de vele publicaties over Elvis samen nu eenmaal vormen'. En The Beatles in stripvorm wordt aangeprezen met: 'Er zijn al honderden boeken over de Beatles verschenen. Wat nog ontbrak, is het boek dat je nu in de hand houdt, maatje. Hier vind je het verhaal en het plaatje.'


De hamvraag is dus, maatje: wat voegen deze boeken toe? Aan de muziekgeschiedenis niet zoveel, maar wel het nodige aan het plezier van de lezer die oog heeft voor stijl en ritme. Voor elk van de drie boeken geldt dat er kostelijke maar ook saaie hoofdstukken in staan, zoals je ook coverbands hebt die de muziek van hun idool bijna evenaren dan wel verminken.


In de Elvis-biografie zijn vooral de portretten van Titus Ackermann die tussen de hoofdstukken in staan, vaak erg mooi. Bij de Beatles excelleert Anthony Audibert met schetsmatige tekeningen die flink afwijken van de clichés, en Laurent Houssin giet Michael Jacksons jaren bij Motown in een swingend, kleurrijk verhaal.


Het devies is: lekker bladeren en eruit pikken wat van je gading is. Ten slotte nog goed nieuws voor liefhebbers van schilderkunst: er zijn stripbiografieën in de maak van Vincent van Gogh (door Barbara Stok), Rembrandt (door Typex) en Jheronimus Bosch (door Marcel Ruijters). Maak vast een plekje vrij in de boekenkast.


Reinhard Kleist (e.a.): Elvis - De getekende biografie.


Silvester; 122 pagina's; € 19,95.


ISBN 978 90 5885 421 6.


Anthony Audibert (e.a.): The Beatles in stripvorm.


Silvester; 252 pagina's; € 19,95.


ISBN 978 90 5885 442 1.


Céka (e.a.): Michael Jackson - De getekende biografie.


Silvester; 254 pagina's; € 19,95.


ISBN 978 90 5885 549 7.


Meer over