nieuws

De politie stond veertig minuten te wachten buiten de klas waar de schutter en de kinderen waren

De politie was er snel, maar daarna ging bij de basisschool in het Texaanse Uvalde eigenlijk alles alleen maar fout.

Michel Maas
Alanna De Leon herdenkt haar vriendinnetje Annabelle Rodriguez, die omkwam tijdens de schietpartij op een basisschool in Texas. Beeld AFP
Alanna De Leon herdenkt haar vriendinnetje Annabelle Rodriguez, die omkwam tijdens de schietpartij op een basisschool in Texas.Beeld AFP

Na afloop van de schietpartij, waarbij een achttienjarige dinsdag negentien kinderen en twee leerkrachten had vermoord, werd nog gezegd: ‘het had nog veel erger kunnen zijn’. Al snel werd duidelijk dat het vooral veel beter had gekund. Terwijl in klas 111 en 112 schot na schot te horen was, stonden buiten agenten te wachten op een sleutel.

De moordpartij schokte de natie. Even laaide de discussie weer op over de vraag hoe het toch mogelijk was dat een achttienjarige in de VS aan snelvuurwapens kon komen, inclusief duizenden patronen. En snel werd de woede gevolgd door frustratie omdat het recht op wapens nu eenmaal in de Grondwet was verankerd.

Op een persconferentie van de politie maakte de woede over wapenbezit vrijdag plaats voor verbijstering. Steven McCraw, hoofd van de dienst openbare veiligheid van de staat Texas, maakte bekend dat de politie had staan dralen. Agenten verspilden kostbare tijd, veel tijd, omdat hun leidinggevende ze dat had opgedragen. ‘Dat was een verkeerde beslissing’, zei McCraw, ‘het was domweg verkeerd. Punt.’

De superieur die door omstandigheden de leiding had gekregen over de toegestroomde politiemannen en grenswachten, was ‘Pete’ Arredondo. Hij was het hoofd van de afdeling schoolpolitie van het district, een schoolpolitie die gaat over rust en orde, kleine vechtpartijtjes en voorlichting over het gebruik van drugs. Ook schoolshootings horen bij de opleiding, wat niet vreemd is in een land waar dit jaar alleen al meer dan dertig moordende eenlingen een school als doelwit hebben gekozen. Arredondo werd competent geacht om ook deze schoolshooting af te handelen.

Dat bleek een misvatting, blijkt uit McCraws verhaal: ‘Het was een foute beslissing, punt.’ Deze opmerking was misschien nog verbijsterender dan het feit dat een tiener met een geweer de school had kunnen binnenwandelen. Nu zitten nabestaanden met de klemmende vraag: Hoe had het drama kunnen aflopen als de agenten niet hadden gedraald? Hoeveel kinderen hadden het kunnen overleven?

Reconstructie van minuut tot minuut

Volgens McGraw hadden de agenten zeker 40 minuten onnodig staan dralen. Hij gaf in de persconferentie een reconstructie waarin van minuut tot minuut te volgen was wat er bij de basisschool gebeurde:

11:28: De schutter ramt met zijn pickuptruck een auto, stapt uit en loopt met zijn geweer, schietend, over de parkeerplaats richting het schoolgebouw.

11:30: Bij het alarmnummer 911 komt het eerste telefoontje binnen, vermoedelijk van een leerkracht. Hij meldt dat iemand met zijn auto een ander heeft geramd, en dat er een schutter op het terrein is. De schutter schiet op mensen op de parkeerplaats en loopt naar de school.

11:31: De eerste politieauto rijdt het terrein op. De agenten rijden de schutter voorbij, en storten zich verderop op een man die ze tegen de grond werken. Dat blijkt een leerkracht te zijn. De schutter loopt intussen ongehinderd door.

11:33: De schutter gaat de school in, en loopt door de hal naar de klassen 111 en 112 die door een ruimte met toiletten en wasgelegenheid met elkaar zijn verbonden. De gewapende tiener vuurt meer dan honderd schoten af.

11:35: Drie agenten gaan de hal binnen, de schutter neemt ze onder vuur en twee van hen lopen schampschoten op. De schutter sluit de deuren van de twee klassen.

11:37: Er klinken nog zestien schoten.

12:01: Meer, en hogere politiefunctionarissen arriveren bij de school. Om 12:03 staan negentien agenten in het halletje van de school.

12:03: Een kind belt 911 en zegt dat ze in klas 112 zit. Het telefoontje duurt 1 minuut en 23 seconden.

12:10: Hetzelfde meisje belt opnieuw met 911 en zegt dat er doden zijn.

12:13: Het meisje belt opnieuw met 911.

12:15: Leden van de grenswacht arriveren met kogelvrije schilden.

12:16: Het meisje belt opnieuw met 911 en zegt dat nog acht of negen kinderen in haar klas in leven zijn.

12:19: Een ander kind, ditmaal uit klas 111, belt, maar hangt op als een klasgenoot zegt dat ze stil moet zijn.

12:21: Agenten denken dat de schutter achter de deur zit, en trekken zich terug, verder de hal in. Vanuit het lokaal komt een nieuw 911-telefoontje, waarop schoten te horen zijn.

12:36: Het eerste meisje dat al diverse keren heeft gebeld, belt opnieuw. De politie zegt tegen haar dat ze stil moet zijn, maar de verbinding niet mag verbreken. Het meisje vertelt dat de schutter op de deur heeft geschoten.

12:43 en 12:47: Het meisje aan de lijn vraagt 911 ‘alsjeblieft’ de politie naar binnen te sturen.

12:46: Ze zegt dat ze de politie aan de andere kant van de deur kan horen.

12:50: 1 uur en 20 minuten na het eerste telefoontje naar 911, 1 uur en 15 minuten nadat de eerste agenten de school waren binnengegaan, en 47 minuten na het eerste telefoontje uit de klas waar zich het drama voltrekt, maakt de politie de deur open met een sleutel, en stormt de klas binnen.

De achttienjarige schutter, die zich in een kast had verstopt, schopt de kastdeur open en opent het vuur. Hij wordt doodgeschoten.

In de twee klassen liggen dan de lichamen van 19 kinderen van 9, 10 en 11 jaar oud, en twee leerkrachten. Het meisje dat aanhoudend met 911 telefoneerde is een van de overlevenden van het bloedbad.

‘Good night’

Enkele overlevenden werden na het bloedbad geciteerd in de media. Hun beschrijvingen waren kort en sporadisch, maar gaven een inkijkje in de angst die ze bijna anderhalf uur hebben moeten doorstaan. Een producer van CNN sprak met de 11-jarige Mariah Cerillo, die vertelde dat de klas naar de Disneyfilm Lilo & Stitch zat te kijken toen de schutter binnenkwam.

Volgens het meisje zocht hij oogcontact met de leerkracht, zei: ‘good night’ en schoot haar dood, waarna hij op de kinderen in de klas begon te schieten. Daarna ging de schutter naar de volgende klas, waar hij volgens Mariah ‘droevige muziek’ aanzette voordat hij begon te schieten. Mariah Cerillo smeerde zich in met het bloed van een dode vriendin, zodat het zou lijken alsof ze dood was, en belde 911. Mariah raakte gewond aan een been, maar overleefde.

Samuel Salinas (10) vertelde hoe een kogel een stoel raakte die voor hem stond. ‘Ik denk dat hij op mij mikte’, zei hij. Fragmenten van de kogel raakten zijn been. Ook hij deed alsof hij dood was, en overleefde.

Toen Steven McCraw zijn persconferentie gaf, was bekend dat Pete Arredondo de toegestroomde agenten had opgedragen te wachten. Hij dacht dat de schutter zich verschanst had en niet langer een gevaar was voor de kinderen. Dat klopte niet. Arredondo heeft sinds de schietpartij niemand meer te woord gestaan.

De komende tijd zullen mogelijk meer details naar buiten komen. Misschien zullen die antwoord geven op de vraag hoeveel slachtoffers mogelijk gered hadden kunnen worden als de politie sneller had ingegrepen.

Meer over