De plek van Hadjar Benmiloud

Hadjar Benmiloud (21) is radio-presentatrice, schrijfster en Viva- en Metro-columniste. Ze woonde in Parijs, Amsterdam, Hollywood en Zutphen.

EILEEN ROS

Waar zit je het liefst?

Ik twijfel. Hollywood of de Kasba van Algiers in Algerije. In Hollywood mag alles. Algerije is het tegenovergestelde. Maar in de Kasba, het oude centrum van Algiers, heerst een heel bijzondere sfeer. Sommige delen van Hollywood zijn juist erg lelijk. Toch kies ik voor Hollywood.

Waarom?

Iedere straat of plein is te herkennen uit films en videoclips. Tegelijkertijd heeft de plek iets tragisch. Iedereen denkt bij Hollywood aan glamour en succes, terwijl de gaten in het wegdek zitten. Rijke mensen wonen in Beverly Hills of Bell Air. Hollywood is eigenlijk een achterstandswijk, waar veel studenten en travestieten wonen.

En daar zit jij het liefst?

Ja! Niemand die in Hollywood woont, komt er vandaan. Misschien dat ik me daarom zo op m'n gemak voel. En het is net als mijn huidige woonplaats Amsterdam: een dorp waar iedereen elkaar kent en tegenkomt. Alleen word je daar niet vreemd aangekeken als je je kop boven het maaiveld probeert uit te steken. Er heerst een sfeer van succes. Neem bijvoorbeeld de zwervers. Sommigen kleden zich nog steeds als filmsterren en denken dat ze het de volgende dag alsnog gaan maken! In Hollywood kun je niet gek genoeg zijn. Die vrijheid bevalt me erg goed.

Eindelijk hoge hakken en korte rokjes aan?

Alles kan. Toen ik vijftien was liep ik stage in kledingwinkel en studio The Cosmo Show, aan Melrose Avenue. Elke dag liep ik rond in mini-tutu en op plateauzolen van 15 centimeter. Zelfs wanneer ik een straat verderop sushi ging halen voor de lunch. Geen mens die raar opkeek. Roken was toegestaan in de winkel en er kwamen veel vrienden langs. Maar weinigen in Hollywood zijn werkelijk succesvol. Toch denkt iedereen dat hij of zij het verschil kan maken. Men leeft voort in elkaars illusies; de lucht is zwanger van verwachting.

Is er ook iets wat niet mag?

'Ze hebben een ongelofelijke hekel aan verlegen types. Dat wordt eruit geramd. Iedereen is heel assertief. Na verloop van tijd is dat heel vermoeiend. Het besef van de realiteit raakt zoek. Ook omdat iedereen steeds denkt succesvol te worden. De illusie van Hollywood is leuk - totdat je er echt in gaat geloven.

Is er een plek waar je nooit meer naar toe wilt?

Hollywood! Althans, dat denk ik als ik er te lang ben. Een plek waar ik echt nooit meer naartoe ga is Bodrum in Turkije. Ik was er een paar jaar terug, op pubervakantie met een vriendin. Eigenlijk hou ik niet van bakken in de zon. Dat is daar bezigheid nummer één. Daarbij is alles druk, supertoeristisch en erg duur. Tot overmaat van ramp ging ik onderuit bij het zwembad en ben ik de laatste dag beroofd. En ik ben niet één leuke jongen tegengekomen!

undefined

Meer over