Update

De Persgroep neemt moederbedrijf Wegener over

De Persgroep neemt het Britse mediabedrijf Mecom, het moederbedrijf van Wegener, over. Dat zijn beide partijen overeengekomen, melden ze vandaag in een persbericht.

Wilco Dekker en Thijs van Soest
Wegenerkranten. Beeld anp
Wegenerkranten.Beeld anp

De Persgroep, de uitgever van onder meer de Volkskrant, AD en Trouw, betaalt in totaal 196 miljoen pond (245 miljoen euro) voor Mecom. Het krijgt daarmee regionale kranten als De Stentor, Brabants Dagblad en De Gelderlander in handen.

Denemarken
De Persgroep wordt door de overname ook eigenaar van enkele kranten in Denemarken. Mecom geeft daar twee landelijke kranten uit, maar ook een weekblad, zeven regionale kranten en 17 gratis weekbladen. Tezamen goed voor ongeveer 500 duizend dagelijkse lezers. De uitgever heeft ook nationale en regionale radiostations, met gezamenlijk ongeveer 1 miljoen luisteraars.

In Nederland is Mecom ook eigenaar van Media Groep Limburg. Het Britse bedrijf bereikte eerder dit jaar overeenstemming met de Belgische uitgever Concentra over de overname van die uitgever van dagbladen De Limburger en het Limburgs Dagblad. De Persgroep gaf vandaag aan bereid te zijn die overname onder de huidige voorwaarden te steunen.

Noodzakelijk
Volgens Persgroep-topman Christian Van Thillo is de overname noodzakelijk om kranten om te kunnen vormen tot winstgevende multimediamerken. Mecom gaf aan dat de voorgestelde transactie een goede uitkomst van de strategische heroriëntatie die de afgelopen twee jaar is uitgevoerd.

Uit documenten die vandaag zijn gepubliceerd bleek dat De Persgroep Mecom vorige maand in eerste instantie benaderde met het voorstel om Wegener voor circa 220 miljoen euro over te nemen. De Britten konden leven met die prijs, maar vreesden dat er na de verkoop van Wegener een te klein bedrijf zou overblijven. Daarop werd gezocht naar een mogelijkheid om De Persgroep het hele bedrijf over te laten nemen.

Omzet
De Persgroep is naast de genoemde Nederlandse kranten ook eigenaar van radiozender Q-Music en van de Belgische kranten Het Laatste Nieuws, De Morgen en De Tijd. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 900 miljoen euro, ongeveer gelijk verdeeld over België en Nederland, en heeft zo'n 2900 medewerkers. Mecom zag zijn omzet vorig jaar dalen tot 808 miljoen euro. Het bedrijf heeft al lange tijd last van de aanhoudende krimp van de inkomsten uit advertenties. Die namen vorig jaar opnieuw met ruim eenvijfde af.

Verkoop
De Persgroep probeerde vorig jaar al de Wegenerkranten over te nemen, maar een deel van de aandeelhouders van Mecom vond het bod toen te laag. Na het stopzetten van de verkoopprocedure is Wegener opnieuw flink gaan saneren.

De Persgroep gaf eerder aan ook geïnteresseerd te zijn in NRC Media, de eigenaar van NRC Handelsblad en nrc.next. Het is onbekend wat de overname van Wegener daarvoor betekent, maar het ligt voor de hand dat de Persgroep afhaakt, al was het maar vanwege een mogelijk te grote marktmacht.

NVJ
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft gemengde gevoelens bij de overname. 'Het is goed dat een uitgeverij de koper is en niet één of andere investeringsmaatschappij, maar we maken ons grote zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid en de journalistieke pluriformiteit', aldus dagbladsecretaris Annabel de Winter.

Ronduit verontwaardigd is de NVJ over de manier waarop het nieuws vanmorgen naar buiten kwam. 'We zijn onaangenaam verrast dat we het, als bewaker van de persvrijheid en pluriformiteit, uit een persbericht hebben moeten vernemen.'

undefined

De Nederlandse kranten van de Persgroep. Beeld anp
De Nederlandse kranten van de Persgroep.Beeld anp
Bestuursvoorzitter Christian Van Thillo van De Persgroep. Beeld anp
Bestuursvoorzitter Christian Van Thillo van De Persgroep.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over