De paradox van de strak getemde passie tekent Méditerranée

De avond krijgt pas echt reliëf wanneer de onderhuidse opstand de kop opsteekt in de choreografieën van Cayetano Soto. Die strak getemde passie is ook in andere dansen van Méditerranée te zien.

Annette Embrechts
De strak getemde passie is goed te zien. Beeld Annette Embrechts
De strak getemde passie is goed te zien.Beeld Annette Embrechts

Terwijl Spanje en Catalonië dagelijks in het nieuws zijn, danst Introdans een programma volledig gewijd aan de sfeer van het Middellandse Zeegebied. Tijdens Méditerranée gaat het er deels zwoel en zwierig aan toe, zoals bij Rassemblement (1990), de (door de overgedramatiseerde motoriek ook wat gedateerde) klassieker van Nacho Duato op klaaglijke slavenliederen.

Méditerranée Dans

Door: Introdans
23/9, Stadstheater Arnhem. Tournee t/m 1/2.

Fraaier is de groepsopening van de jonge choreograaf Jorge Pérez Martínez: tijdens Azul stelt hij danser voor danser mooi voor aan het publiek, strak dansend in soepel vallende pakken in vijftig tinten blauw. Moderne lange lijnen met een vleug versiering, zowel in sliertjes aan de shirts als in gitaartremolo's op band. Toch krijgt de avond pas echt reliëf wanneer de onderhuidse opstand tegen een dwingend regime de kop opsteekt tijdens drie choreografieën van Cayetano Soto, geboren in Barcelona. Gouden vondst is de film waarmee Conrazoncorazon begint. De dansers, getooid met paardrijcap, duiken als gedresseerde ruiters zonder dier op tussen het struikgewas van het Sonsbeekpark. Op het toneel breiden ze de grappige loopjes uit tot ingenieus kruisende lijnen, nog steeds gekleed in dezelfde uniforme lichtblauwe pakjes met korte broekjes. Door vileine tikjes en subtiele handgebaren krijgt het opgelegde pandoer iets ongemakkelijks, alsof ze flirten met gevaar.

Precies die paradox van strak getemde passie tekent ook de duetten Sortijas en Contracorriente, waarin regelmatig felle ogen spieden tussen wijd gesperde vingers. Mooie mediterrane aanwinsten dus voor het Arnhemse Introdans.

Meer over