De Parade

The Rukavina Method van Vanja Rukavina is lekker luidruchtig en bombastisch.

Theater

Mijn vader ****

Naar Toon Tellegen door Theater aan het Spui

The Rukavina Method ****

Door Vanja Rukavina Westbroekpark, Den Haag, 5/7. Voor speellijsten: Deparade.nl

Opeens is hij daar, als vanuit het niets: de vader van Jozef. Hij is heel lang. Hij houdt heel veel van Jozefs moeder (en van Jozef zelf natuurlijk). Hij weet meer dan alle knappe doktoren bij elkaar over het al dan niet verwijderen van amandelen. En als er een boef onder je bed zit, weet Jozefs vader er wel raad mee.

Theaterfestival De Parade reisde van Rotterdam naar Den Haag en opende dit weekeinde de tenten in het Westbroekpark (later volgen nog Utrecht en Amsterdam). Daar presenteerden theatermakers Jos Nargy, Thomas van Ouwerkerk en Sacha Muller hun mooie muzikale voorstelling Mijn vader naar het boek van Toon Tellegen. 'Voor iedereen die een vader kent, is of heeft gehad' - en zo is het. Mijn vader draagt veel herkenbaars in zich, ook op de momenten dat Jozef langs dat enorm lange vaderlijf naar boven klautert of in het vaderoog een heel verhaal ontdekt. En al is zijn vader er misschien ook niet, Jozef maakt zich geen zorgen over zijn terugkeer, want daar heeft zijn vader wel duizend manieren voor. Mijn vader is aldus een kleine ode aan de fantasie en overlevingskracht, door deze jonge theatermakers vindingrijk en liefdevol uitgewerkt.

Naast dat haast verstilde stuk staat dan verderop The Rukavina Method van Vanja Rukavina, lekker luidruchtig en bombastisch. Rukavina (twee jaar geleden afgestudeerd in Maastricht, speelt inmiddels onder meer bij Toneelgroep Amsterdam) zal ons als een ware goeroe - compleet met griezelig geblondeerd haar - naar succes en geluk leiden. Dit via een door hemzelf uitgedachte methode, die voortspruit uit een een aantal trauma's, succesvol omgebogen tot een onstuitbare prestatiedrang.

Rukavina (denk Tom Cruise in Magnolia) is meeslepend in zijn performance, glad, snel, zwelgend in clichés. Hij spreekt mensen uit het publiek aan, zweept ze op en is ze te rap af waar nodig. Hij heeft een filmpje achter de hand met bekende mensen die zijn methode hebben gevolgd (onder anderen acteurs Hans Kesting, Gijs Scholten van Aschat) en meteen veel betere prestaties hebben geleverd - geestig. En zo af en toe vang je ook een glimp op van de man achter de methode, een jongen uit Bosnië-Herzegovina die zijn land moest ontvluchten en in een niet al te begrijpende omgeving terechtkwam. En dan intrigeert The Rukavina Method ook.

undefined

Meer over