De panacee tegen alle wifi-pijn

Beroerd draadloos internet in huis? Daar valt wat aan te doen. Met Orbi.

Peter van Ammelrooy
null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

Draadloos internet in het proeflab van Gadgetdesk - beter bekend als thuis - is als de doos bonbons in de levensvisie van de moeder van Forrest Gump: 'You never know what you're gonna get.' Het ene moment heb je prima verbinding en een tel later is het internet nog kaler dan in Noord-Korea. (Dat telt exact 26 geregistreerde websites, bleek onlangs).

We wéten waar het aan ligt. Het modem van de breedbandleverancier is zes jaar oud. Het ontbeert de nieuwere wifi-trucs (zoals de 5 GHz-band). Het staat niet op een centrale plek in huis.

Een groter probleem is dat ook de buren zulke modems hebben. Al ons internetverkeer moet in de ether over dezelfde driebaansweg (voor techies: de drie bruikbare kanalen in de 2.4 GHz-band). Waar ook babyfoons én magnetrons op spookrijden. Dat veroorzaakt opstoppingen.

Een eenvoudige oplossing is een wifi-repeater. Zo'n extra antenne tilt het signaal verder, maar wel ten koste van de sterkte. Die wordt gehalveerd. Een duurder alternatief is een betere router koppelen aan het modem, met een zwik antennes die over meer frequenties uitzenden. Prachtig. Maar de meeste routers zien eruit alsof Darth Vader seks heeft gehad met een vogelspin. Het is geen apparaat dat je midden in je woning zet, in het volle zicht. Waar hij wel hoort voor een optimale ontvangst.

Is goede raad duur? Ja.

De panacee tegen alle wifi-pijn heet Netgear Orbi. Die kost 449 euro. Daarvoor krijg je twee kastjes die een negentienbaanssnelweg aanleggen met superzoab, louter en alleen voor het dataverkeer tussen smartphone, laptop enzovoorts en het modem.

null Beeld Tom Zaunbr000
Beeld Tom Zaunbr000

Wifi-verbeteraar Netgear Orbi (*****)

Wifi-verbeteraar Netgear Orbi met ethernet- en usb-poorten.
22 bij 17 cm. euro 449.

Het voert hier te ver om alle technische foefjes te beschrijven die Netgear uithaalt om de snelheid van wifi op te voeren tot 1.722 megabits per seconde, zeventien keer die van het modem. Dat zijn toch maar de pieken op papier. Belangrijker is de constatering dat Orbi ons overal bereik bezorgt en dat met een behoorlijk constante snelheid. De installatie is digibeet-proof.

Technische hoogstandjes vertellen evenwel de helft van het verhaal. Netgear heeft al zijn expertise gegoten in elliptische designzuiltjes. Ze botsen niet met het interieur. Je kunt ze óp het dressoir kwijt, in plaats van eronder of achter een kastdeur. Ze kunnen overal staan. Dat levert ook beter draadloos internet op.

Ma Gump? We hebben de lekkerste bonbon gevonden.

Meer over