De oud-directeur wil terug, maar de relatie met Altermij-De Gouwe is verroest

Altermij-De Gouwe ontslaat de oud-directeur na een conflict over de koers. De oud-directeur eist zijn positie terug.

null Beeld anp
Beeld anp

Waarover ging het geschil?

Een coup bij een familiebedrijf. Althans zo ziet de voormalig directeur het. Zijn familie richt in 1946 de Machinefabriek De Gouwe op. In 2009 verkoopt het bedrijf 50 procent van de aandelen aan YS Holding. Dat is de houdstermaatschappij van Altermij Tanktechniek dat net als De Gouwe roestvrijstalen tanks maakt.

Als de oud-directeur ernstig ziek wordt in 2012, wordt de directeur van Altermij tijdelijk benoemd tot bestuurder van Machinefabriek De Gouwe. Sindsdien heet het bedrijf Altermij-De Gouwe. In een e-mail uit 2012 leggen ze vast dat de oud-directeur de leiding weer terugkrijgt als hij weer helemaal beter is.

Na een ziekbed van twee jaar gaat de oud-directeur geleidelijk aan weer werken als senior verkoopmedewerker. Bestuurstaken voert hij sindsdien niet meer uit. Die rol werkt prima, tot er een conflict uitbreekt over de koers van het bedrijf. De voormalig directeur eist in november 2017 zijn directeurspost terug. Twee dagen later krijgt hij een brief op de mat waarin staat hij per 1 januari ontslagen wordt. Halverwege januari treffen de partijen elkaar in de rechtszaal.

Wat wilde de eiser?

De leiding over het bedrijf. Het is immers zijn familiebedrijf waar hij al 22 jaar werkt. De oud-directeur eist daarom dat hij weer toegelaten wordt op de werkvloer, dat de fabriek zijn salaris blijft betalen en bovenal dat hij weer de enige bestuurder wordt.

Hoe luidde het verweer?

Het is beter voor het bedrijf als de oud-directeur geen rol meer speelt binnen de machinefabriek, zeggen de gedaagden. Bovendien is de ontbinding van het contract terecht, stellen zij. In het contract staat dat de overeenkomst eindigt als de directeur langer dan zes maanden ziek is.

Wat vond de rechter?

De rechter geeft beide partijen een beetje gelijk en ongelijk.

De oud-directeur kon niet zomaar vijf jaar na dato ontslagen worden vanwege zijn ziekte. Dat is bovendien niet de echte reden voor het ontslag, zegt de rechter. In de ontslagbrief staat immers geen woord over de ziekte.

Maar het bedrijf hoeft de oud-directeur ook niet weer met open armen te ontvangen. Daarvoor zijn er te veel omstandigheden. De rechter noemt het herstel dat 'veel langer heeft geduurd dan verwacht'. Bovendien geeft de oud-directeur toe dat hij niet meer door één deur kan met het huidige managementteam. 'In feite (eist hij) enkel vanwege die verstoorde verhouding zijn positie terug', concludeert de rechter.

Dat Altermij-De Gouwe de voormalig directeur zomaar per 1 januari op straat heeft gezet, is wel wat te gortig volgens de rechter. De machinefabriek had zich aan een opzegtermijn van zes maanden moeten houden.

Het vonnis?

Altermij-De Gouwe moet tot en met mei 2018 elke maand een salaris van 5.000 euro overmaken naar de oud-directeur. Maar omdat die grotendeels ongelijk kreeg, moet hij de proceskosten en het salaris van de advocaat van Altermij-De Gouwe betalen.

Meer over