De Opstelling - Robben op de bank?

Charles Bromet en Willem Vissers

We hebben het dezer dagen in Lausanne vaak over De Opstelling, bij gebrek aan betere gespreksonderwerpen. We praten echt wel eens over iets anders dan over voetbal, over het weer bijvoorbeeld, maar als we het over het EK hebben gaat het bijna altijd over De Opstelling. Het is ons tijdverdrijf.

Zo gaat het altijd, en helemaal in de week die aan de start van het toernooi voorafgaat. We weten nog nauwelijks iets. We denken alleen dat we wat weten. Omdat er nog geen wedstrijd is gespeeld, zijn er nauwelijks aanknopingspunten.

Er valt niks anders te doen dan speculeren. We speculeren ons helemaal suf. Nu bijvoorbeeld is Orlando Engelaar nog een stevige kandidaat om deel uit te maken van het elftal. Engelaar in Oranje tegen de wereldkampioen, ach, waarom ook niet.

De mening kan rigoureus veranderen na de wedstrijd tegen Italië, maar zover is het nog lang niet. We kunnen Engelaar nog gewoon opstellen, in onze gesprekken in de auto, de restaurants, aan de rand van het trainingsveld en in het café, terwijl we wachten op maandag 9 juni 20.45 uur.

Je hoeft maar te zeggen dat Ooijer toch echt een minder goede back is dan Melchiot of de discussie barst los. De vraag of Van Persie op tijd fit zal zijn voor de wedstrijd tegen Italië - en zo ja of Van Basten hem dan in het elftal op zal nemen - beheerst onze levens de komende dagen.

Vanavond had ik de eer en het genoegen deel uit te maken van een zogenaamd journalistenforum van de NOS, samen met Henk Hoijtink van Trouw en Simon Zwartkruis van Voetbal International. Vanzelfsprekend bracht presentator Bas Ticheler de Opstelling ter sprake. Bas weet hoe het werkt, die loopt ook al een tijdje mee.

Ten gerieve van de luisteraars van Langs de Lijn hebben we onze opstelling bekend gemaakt. Henk en Simon schoven linksback Van Bronckhorst vanuit de verdediging plotseling weer naar het middenveld, een optie die ik over het hoofd had gezien en die ik trouwens ook niet serieus neem.

Simon haalde Van der Vaart uit de ploeg (!) en Henk schoof ook met hartelust naar spelers; met Robben bijvoorbeeld die waarschijnlijk tot zijn grote ontzetting door Trouw op de reservebank werd gezet, mede omdat hij zo goed kan invallen.

Omdat ik het nu echt te laat vind voor experimenten, liet ik het elftal dat Van Basten in de laatste oefenwedstrijd opstelde, tegen Wales, grotendeels intact. Wel verving ik rechtsback Ooijer door Melchiot en centrale verdediger Mathijsen door Bouma. De Zeeuw raakt zijn plaats in het elftal helaas kwijt aan De Jong.

Maar morgen ziet mijn opstelling er waarschijnlijk al weer heel anders uit. Of anders overmorgen. Zo gaat het nu eenmaal altijd met opstellingen, in de lange aanloop naar de openingswedstrijd.

Meer over