De onstuitbare opmars van de jeugd

Ze zou het nooit openlijk toegeven, maar Bep Vriend was er diep in haar hart van overtuigd dat op haar erelijst van het NK vrouwenparen dit jaar een twaalfde streepje zou komen....

Kees Tammens

Vanwege het afzeggen van een groot aantal gerenommeerde paren was Vriend met Carla Arnolds (samen wonnen zij in 1996 de wereldtitel) de huizenhoge favoriet.

Jet Pasman-Anneke Simons en Marion Michielsen-Meike Wortel, de andere twee paren van het Nederlandse team dat in september naar het WK gaat, namen twee weekeindes rust vanwege het afgeladen programma (trainingen, topcircuit, oefeninterlands, open EK) dat hen de hele zomer bezighoudt. Wietske van Wol, Martine Verbeek, Elly Schippers en Femke Hoogweg, vier ijzersterke bridgevrouwen met een grote internationale reputatie, gaven om diverse redenen niet thuis. Het NK kreeg daardoor een wat minder exclusieve kleur.

Bij elk nadeel een voordeel: outsiders grepen hun kans. Anke Wijma (33) en Claudia van de Salm (25), beiden als junior beloftevol, gingen voorop in de strijd. Zij spelen al een paar jaar goed mee, zonder dat ze aanmerking kwamen voor de zege. Op de derde dag namen zij met enkele uitstekende spellen de leiding.

Vriend-Arnolds gaven nooit op, drongen heftig aan, maar konden de opmars van de jeugd niet stuiten.

In diagram 1 was de informatie uit een onhandige actie van een tegenstander de basis van het winnende speelplan.

Zie diagram 1

Het 6*-slem is niet onredelijk. *H kan in oost zitten en verder kan de leider klaveren in de dummy troeven en mogelijk de schoppen als kleur opzetten.

Het doublet van west op 4* was z1nloos; zij moest immers zelf uitkomen. De wetenschap dat *H verkeerd zat, zette de leider op het juiste spoor.

West kwam uit met een kleine klaveren door de leider, Claudia van de Salm, getroefd in de dummy. Een kleine harten naar h*H; *B bij west was een welkom gezicht en opende de mogelijkheid met *AV introevers te maken. Een kleine schoppen naar *10 en *A in oost die ruiten naspeelde. De leider stapte (dankbaar voor het doublet op 4*) op met *A. Een klaveren getroefd met *V; op *H en *V twee ruiten uit zuid weg. Ruiten getroefd en de laatste klaveren, *H, met *A getroefd. Met een ruitenintroever naar zuid overgestoken en met *10 de laatste troef van oost opgehaald. Deze prachtige 980 voor de toekomstige kampioenen maakte overigens niet het verschil met Vriend-Arnolds. Ook zij boden en maakten dit slem.

Zie diagram 2

Na de lichte 1*-opening volgde oost met de ongebruikelijke sans atout (2SA: vijfkaart zowel in ruiten als klaveren). Zuid, Vriend, laat zich nooit wegdrukken en bood 3*. West verkeerde vermoedelijk in de overtuiging dat het haar verjaardag was en doubleerde voor straf. Er was voor oost geen reden om dit niet te vertrouwen en zij paste gedisciplineerd.

West kwam uit met *A en speelde *V na voor *A in noord. De leider had een perfect idee over de verdeling van het spel en werkte haar plan soepel af. Schoppen naar *H en *B overgenomen met *A. Op *V een klaveren uit zuid weg, op *10 ging *V weg en op de dertiende schoppen de laatste ruiten van zuid. West troefde met *4 en speelde *B, getroefd door zuid met *2.

Uit zuid harten naar *B in de dummy en nog een klaveren getroefd. Zuid had alleen *H108 over en west nog *AV9. Zuid maakte onvermijdelijk nog een troefslag: slag negen en +530. Een beteuterde west mompelde neerslachtig dat zij zich helemaal niet jarig voelde.

De beste oost-west score kwam op naam van een paar dat 5* bood (te spelen door west), en dat – de moeilijk te vinden schoppenuitkomst levert één down op – na een hartenuitkomst met een gedoubleerde overslag maakte.

Meer over