De onherbergzaamheid van rampplek Airbus A320

De Airbus A320 van Germanwings stortte vandaag neer in het massief van l'Estrop, een afgelegen, zeer bergachtig gebied tussen Digne-les-Bains en Barcelonnette. Bovendien zijn de weersverwachtingen slecht. Daardoor zal het dagen duren voordat de slachtoffers geborgen zijn, verwachten de autoriteiten.

Peter Giesen
Wrakstukken en puin van de Germanwings Airbus A320 ligt verspreid in de het onherbergzame gebied van de Franse Alpen. Beeld epa
Wrakstukken en puin van de Germanwings Airbus A320 ligt verspreid in de het onherbergzame gebied van de Franse Alpen.Beeld epa

De rampplek ligt 'uren verwijderd van alle wegen en voetpaden', zei Francis Hermitte, burgemeester van het dorpje Seyne-les-Alpes, waar de reddingswerkers hun basiskamp hebben opgeslagen. De Franse autoriteiten hebben een 'uitzonderlijke' bergingsploeg geformeerd, met 380 sapeurs-pompiers (reddingswerkers annex brandweerlieden), 371 gendarmes en zeven helikopters.

Wethouder Jean-Marie Michel van het nabijgelegen dorp Le Vernet heeft de rampplek van enige afstand gezien. 'Het vliegtuig heeft een steile bergwand geraakt. De impact is zichtbaar, als bij een bom. De wrakstukken liggen verspreid in een straal van 500 meter. Het zijn slechts kleine stukjes van de cabine. Ik heb geen lichamen gezien', zei Michel in Libération.

Opgave

De moeilijkste opgave is om de bergingswerkers op de rampplek te krijgen. De bergingsploegen moeten te voet op pad gaan, hetgeen veel tijd kost, of per helikopter worden aangevoerd. De helikopters kunnen echter niet landen op de steile hellingen. Bergingswerkers moeten met een lier op de grond worden gezet. Ook de lichamen zullen op die manier moeten worden opgetakeld. Bijkomend probleem is dat de rampplek op 1500 meter hoogte ligt. Hoe hoger een helikopter vliegt, hoe minder gewicht hij kan vervoeren.

Het is gevaarlijk om met een helikopter in de bergen te vliegen, zei Christophe Rosset van het bedrijf SAF Hélicoptères: 'Je moet alert zijn en niet overhaast te werk gaan, want in dit gebied is het risico van lawines groot.' Gisteren werd regen en sneeuw verwacht. Op sommige plaatsen zou de sneeuw tachtig centimeter dik kunnen liggen. Regen en wind bemoeilijken ook het zicht en 'in de bergen is zicht cruciaal', aldus Rosset in de krant 20 Minutes.

Daarnaast zou de wind vandaag snelheden van 40 tot 60 kilometer kunnen bereiken. Bij slecht zicht en hevige wind kunnen de helikopters niet opstijgen. Volgens kolonel Philippe Pathoux, reddingsspecialist van de sapeurs-pompiers (brandweer annex reddingsdienst) zouden de bergingswerkers in dat geval te voet op pad moeten gaan. 'Maar dat duurt veel langer. Ze moeten langlaufski's gebruiken of touwen, als de wanden heel rotsachtig zijn', aldus Pathoux in de krant La Voix du Nord. De prioriteit ligt bij het bergen van de lichamen. Het opruimen van de wrakstukken kan daarna nog maanden duren.

Meer over