De ongemakkelijke zaak van Gore: vlees

Ook de Partij voor de Dieren heeft nu een klimaatfilm. Boodschap: broeikasgassen zijn het gevolg van de veeteelt.

Met een vette knipoog naar Al Gore’s film An inconvenient truth heeft de Partij voor de Dieren maandag een eigen klimaatvariant ten doop gehouden, getiteld Meat the truth. Te vertalen als: de waarheid over vlees.

Want 18 procent van de broeikasgassen wereldwijd is afkomstig van de veeteelt. Dat is onvoldoende bekend, zeggen allerlei ondervraagden in de film, die klimaatverandering associëren met auto’s, rokende schoorstenen en industrie.

De makers hebben de kunst afgekeken bij Al Gore, die in zijn film zijn verhaal over klimaatverandering heeft gegoten in een soort college. In Meat the truth is die rol weggelegd voor partijleider Marianne Thieme. Waar Gore een hoogwerker nodig had om op zijn demonstratiebord aan te geven hoe snel de temperatuur in 2050 zal stijgen, zo werkt ook Thieme zich omhoog om aan te geven hoe onrustbarend hoog de vleesconsumptie in 2050 zal zijn.

Hoewel de film pas komend voorjaar in de bioscopen draait, kon Thiemes aanhang maandag al een voorproef krijgen. ‘De reden is dat Al Gore vandaag de Nobelprijs voor de Vrede krijgt’, licht Niko Koffeman toe. Hij is voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren en initiator van de film. ‘Liever een film die jongeren aanspreekt dan een dik wetenschappelijk rapport.’

Maar het is niet een en al eerbetoon aan Gore. Want volgens Meat the truth heeft de Amerikaan toch wel wat steken laten vallen door te zwijgen over het grote wereldbedreigende kwaad van de vleesproductie en -consumptie.

Gore, zelf veehouder, zou de vleesindustrie niet tegen zich in het harnas willen jagen met deze ‘ongemakkelijke waarheid’, is de suggestie in Meat the Truth. Gore ontkent dit overigens, aldus Koffeman.

De boodschap van de film is dat er gigantisch te winnen valt als consumenten een of meer dagen per week geen vlees eten. Als alle Nederlanders drie dagen per week afzien van vlees, heeft dat hetzelfde effect op de reductie van broeikasgassen als wanneer drie miljoen auto’s van de weg worden gehaald, berekenden onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Meer over