Column

De onbekende kant van Abu Bakr Al-Baghdadi

null Beeld null

Abu Bakr al-Baghdadi is de meest gezochte man ter wereld. Hij staat op de Amerikaanse lijst van Specially Designated Global Terrorists, de topklasse van gevaarlijkste terroristen. Alleen op het hoofd van Ayman al-Zawahiri, de leider van Al Qaida, staat een hogere prijs dan de 10 miljoen dollar premie op dat van Al-Baghdadi: 25 miljoen. Maar dat kan snel andersom zijn. Forbes zette hem op plek 54 in de lijst van machtigsten der aarde, voor Ginny Rometty, ceo van IBM.

Niet voor niets wordt hij ook wel 'De erfgenaam van Osama bin Laden' genoemd.

De toevoeging 'Al-Baghdadi' is zijn nom de guerre, hoewel hij niet uit Bagdad komt, maar uit Samarra, noordelijk van de hoofdstad. Hij zou stammen uit een familie van soefi's, aanhangers van een gematigde, mystieke vorm van de islam. Hij is geen soefi meer.

Hij wordt trouwens ook wel Abu Dua genoemd. En overigens ook wel Dr. Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri al-Samarrai. Er staat ook weleens al-Radawi, al-Husseini of al-Qurashi achter zijn naam; die laatste toevoeging moet laten zien dat hij een directe afstammeling is van de profeet. En sinds 29 juni van dit jaar noemt hij zich kalief Ibrahim, heerser over het islamitische rijk.

Er is zo weinig over hem bekend dat zelfs niet duidelijk is hoe lang hij zat opgesloten in het Amerikaanse gevangenenkamp Camp Bucca in Irak. Camp Bucca werd ook wel de Universiteit van het Terrorisme genoemd, veel van de IS-kopstukken ontvingen er hun opleiding.

We weten weinig van Abu Bakr, maar opmerkelijk genoeg zijn wel de woorden vastgelegd waarmee hij na zijn vrijlating uit het kamp afscheid nam van zijn bewakers - volgens kolonel Kenneth King althans, die er enige tijd de scepter zwaaide: 'I'll see you guys in New York.' Vermoedelijk betreft het hier een verzinsel. Er verbleven tussen 2003 en 2009 zeker honderdduizend gevangenen in Camp Bucca en er is geen lijst bekend van famous last words.

Hij is, zeggen de weinige directe bronnen, een rustige en onopvallende man die in de schaduw naar de macht toe groeide. Misschien dat ze hem daarom ook wel De Onzichtbare Jihadist noemen. Hij wordt overigens ook wel De Onzichtbare Sjeik genoemd - hij zou zelfs zijn commandanten gemaskerd toespreken.

Abu Bakr vestigde zich in 1989 in een kamer naast de moskee van Tobchi, een arme, gemengde wijk van sjiieten en soennieten in Bagdad. Een verslaggeefster van de Britse krant The Telegraph, Ruth Sherlock, ging onlangs naar Tobchi. Ze vond er iemand die Abu Ali heette. Een verzonnen naam, want het is in Irak gevaarlijk Al-Baghdadi te kennen. Abu Ali kende hem, hij had met hem gevoetbald. Abu Bakr was veruit de beste speler van het team, zei Abu Ali, zeg maar gerust de Messi van Tobchi. Messi lag destijds nog in de luiers.

We mogen de gevaarlijkste man ter wereld gerust De Maradona van Tobchi noemen.

Meer over