Column

De odeurobsessie van Joachim Löw

Donderdag gaat het toernooi dan eindelijk echt beginnen. Tot die tijd moeten we ons in vredesnaam maar zien te vermaken met randzaken.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Gelukkig hebben we seriesnuffelaar Joachim Löw, de Octopus Paul van het EK 2016. Oksel, bilnaad, balzak, geen plooi blijft onberoerd. Ook de NOS kon het gefriemel niet laten en plaatste het artikel 'Waarom willen we onszelf eigenlijk ruiken?' op nieuwssite nos.nl. Een fraaie longread met de openingszin: 'Lekker hoor, even aan je ballen krabben en daarna onbewust aan je vingers ruiken.'

Lekker hoor.

Geurexpert Sanne Boesveldt en zeker ook geurhistoricus Caro Verbeek - in het stuk beiden vlot bij voornaam genoemd - plaatsten de odeurobsessie van de Duitse bondscoach desgevraagd in breder perspectief. En we vielen met onze neus in de welriekende boter. We ruiken de hele dag door, zei Sanne. Aan elkaar, maar ook aan onszelf: 'Je neus went heel snel.' En wat de een lekker vindt, vindt de ander juist vies. Is allemaal cultureel bepaald, zei Caro. U vindt de vrucht Doerian naar lijk ruiken? Nou, in Azië vinden ze dat anders helemaal niet. En wist u dat Afrikaanse stammen zich met rauwe ui insmeren? Vies hè? Vinden ze opwindend.

Ademloos lazen we door tot de ontknoping. En die kwam uiteindelijk in de laatste zin: 'Waarom de bondscoach tijdens het EK voetbal onbewust voor talloze camera's de geur van zijn ballen en oksels inspecteert, kan Sanne overigens ook niet verklaren'. Lekker hoor.

Vandaag bent u dan maar voor rauwe ui.

Veel plezier van rauwe ui!

Successupporters Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @betmannetjes

Meer over