AnalyseObama's

De Obama’s blijven glamoureus, ook in hun post-presidentiële tijdperk

Het filmpje van de dansende Obama’s bij Beyoncé, waar Twitter afgelopen weekeinde over zwijmelde, is aflevering zoveel in een reeks glamoureuze mediaverschijningen van het post-presidentiële koppel.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Washington, 12 februari: de Obama’s in de Smithsonian National Portrait Gallery.  Beeld Getty Images
Washington, 12 februari: de Obama’s in de Smithsonian National Portrait Gallery.Beeld Getty Images

‘Er is niets zieliger in het leven dan een (Amerikaanse) ex-president’, volgens John Quincy Adams, van 1825 tot 1829 de zesde president van de Verenigde Staten. De uitspraak werd aangehaald in een stuk in The Guardian over het post-presidentiële leven van de Obama’s - vooral om aan te geven dat wie naar hun media-optredens kijkt, juist het tegenovergestelde zal concluderen.

Afgelopen weekeinde weer zwijmelde Twitter bij een filmpje van Barack en Michelle Obama die uitbundig stonden te dansen bij een concert van Beyoncé en Jay-Z, vlak buiten Washington. Een maand eerder was ze ook al gezien bij een concert van het duo in Parijs. Dat was op zichzelf niet opmerkelijk, in Carpool Karaoke zong Michelle al eens Single Ladies en vertelde ze alle Beyoncé-danspasjes te kennen, de reacties van het publiek waren dat wel.

Je associëren met Beyoncé geldt als een brevet van coolheid. ‘Kom alsjeblieft terug’, kopte Yahoo Entertainment bij een bericht over de dansende Obama’s. The Washington Post citeerde een Twittergebruiker die de opwinding bij een deel van het concertpubliek in het FedExField stadion treffend samenvatte: ‘De Obama’s leven hun beste leven, terwijl de rest van ons moet zien om te gaan met de chaos.’

Een glamoureus leven

Ook uit de andere keren dat de Obama’s in hun post-presidentiële leven opduiken in de media rijst een beeld op van glamour. We hebben ze op sociale media al zien zeilen op luxe jachten met celebrities als Oprah Winfrey en Tom Hanks, kitesurfen met Virgin-oprichter Richard Branson, met de familie zien raften op Bali en reisjes zien maken naar onder meer Toscane en Kenia.

Barack Obama leert kitesurfen op de Britse Maagdeneilanden. Beeld Getty Images
Barack Obama leert kitesurfen op de Britse Maagdeneilanden.Beeld Getty Images

Ze schuwen de media niet. In februari was Michelle Obama te gast in de talkshow van Ellen DeGeneres. ‘Missen jullie haar niet?’, vroeg de presentatrice haar enthousiaste publiek. Barack Obama schoof onder meer aan in de Netflix-solo-interviewshow van David Letterman, My Next Guest Needs no Introduction, als eerste gast, nog vóór de afleveringen met George Clooney en Jay-Z. Samen waren de Obama's onder meer te zien bij de onthulling van hun officiële portretten in de National Portrait Gallery in Washington, geschilderd door Kehinde Wiley en Amy Sherald.

In maart sloten de Obama's voor een recordbedrag een deal voor de publicatie van hun memoires en gingen ze een samenwerking aan met de streamingdienst Netflix, waarvoor ze films, series en documentaires gaan maken over thema's die hen na aan het hart liggen.

Meer over