De nieuwe oogst van 20 augustus

Tomeloos geestige verhalen van Amy Schumer, drie aanraders voor Lowlands en voorbeeldige dvd-extra's bij Batman vs Superman. De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten. En hoe vond u de Bridget Riley-tentoonstelling?

Arno Haijtema en Mark Moorman
Amy Schumer. Beeld Getty Images
Amy Schumer.Beeld Getty Images

1 Comedy: Amy Schumer Live, HMH Amsterdam, 28/8.

De ster van de Amerikaanse Amy Schumer is de afgelopen jaren snel gerezen, als spil van haar comedyserie Inside Amy Schumer, als YouTubefavoriet (check haar optredens in de talkshow Ellen) en als auteur en hoofdrolspeler van de film Trainwreck. Maandag verschijnt de Nederlandse vertaling van haar eerste boek Het meisje met de onderrugtattoo en een week later staat ze in de HMH in Amsterdam, haar eerste bezoek aan Nederland. Reken op schaamteloos eerlijke en tomeloos geestige verhalen over seks, daten, Hollywood en alles wat er verder in dat prettig ontregelde hoofd van Schumer opduikt.

2 Lowlands, literatuur: Weijers & Van Saarloos - Seksistische Talkshow, zaterdag (14u) in Helga's House of Pain.

Schrijvers Niña Weijers en Simone van Saarloos interviewen op het Lowlandsfestival in Biddinghuizen in hun Seksistische Talkshow spraakmakende vrouwen uit de kunst, wetenschap en journalistiek. Eerder deze zomer stond het duo op het Holland Festival. Op Lowlands praten ze met Saskia de Coster, Mirjam Rotenstreich en Jente Posthuma over het thema 'Gekke Vrouwen'. Filmwetenschapper Dan Hassler-Forest fungeert als excuusman.

Abel Vlaanderen

Schrijfster Niña Weijers. Beeld anp
Schrijfster Niña Weijers.Beeld anp

3 Lowlands, muziek: Hunee, zaterdag (00.30u) in de X-Ray-tent.

Bij iedereen die erbij was staat de set van Hunee en Antal op Lowlands 2014 in het geheugen gegrift. Met klassieke platen als Donna Summers I Feel Love bracht het dj-duo een volle X-Ray tot het kookpunt. Dit jaar mag de Duitse Hunee die prestatie solo overdoen. Italo, kosmische disco of minimal house: Hunee draait het allemaal. Hij verrast altijd, maar één ding is zeker: dansen zul je.

AV

4 Lowlands: muziek James Blake, zondag (18.45u) in de Bravo-tent.

James Blake is een van de weinige jonge artiesten die succesvol een brug tussen pop en underground elektronische muziek weten te slaan. Hij werkt samen met supersterren als Beyoncé, Chance The Rapper en Frank Ocean, maar maakt solo intrigerende, verstilde nummers.

AV

5 Fotografie: The Power of Pictures, Joods Historisch Museum, t/m 27/11.

Bekritiseerd wegens vermeend gebrek aan kritische distantie tot de moorddadige kanten van de communistische dictatuur, maar desalniettemin imposant én interessant: The Power of Pictures. Foto's en films uit de vroege Sovjet-Unie (voornamelijk de jaren twintig en dertig) van meesters als Alexander Rodchenko en Sergej Eisenstein. Hun werk was revolutionair in artistieke zin, maar ook propagandistisch - wat in de post-revolutionaire jaren niet meteen als afkeurenswaardig werd beschouwd. Met speciale aandacht voor de relatief grote Joodse inbreng in de nieuwe kunsten van de Sovjet-Unie.

Arno Haijtema

Meer over