De nieuwe oogst: Simone!, Quand on a 17 ans en Andres Serrano

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, zoals een ontroerende Spaanse film over een terminale patiënt.

Kevin TomaJoris HenquetBerend Jan Bockting en Biëlla Luttmer
Simone Kleinsma tijdens de premiere van haar nieuwe theatershow Simone! Beeld anp
Simone Kleinsma tijdens de premiere van haar nieuwe theatershow Simone!Beeld anp

Film Truman

De naar Canada geëmigreerde Tomás (Javier Camara) keert voor vier dagen terug naar Madrid, om zijn terminaal zieke vriend Julián te bezoeken. Julián (Ricardo Darin) heeft besloten de behandeling tegen longkanker stop te zetten, onder meer om een goed baasje te zoeken voor zijn hond Truman. De door schrijver-regisseur Gay mooi uitgewerkte dynamiek tussen de mannen en het uitstekende spel maken van Truman een pakkend vriendschapsdrama, ver verwijderd van de clichés van de ziektefilm.

Regie Cesc Gay.

Opera Mozart: Don Giovanni

Claus Guth (Frankfurt, 1964) is een regisseur die meecomponeert aan een opera. In Don Giovanni maakt hij van de legendarische vrouwenheld een gewonde, dolend door een duister bos. Daarmee voegt hij een extra, tragische laag toe aan Mozarts meesterwerk. Is Don Giovanni een slachtoffer van zijn eigen aard? Of van de vrouwen die hem stuk voor stuk willen verslinden?

Regie Claus Guth. Solisten, Koor van de Nationale Opera, Nederlands Kamerorkest o.l.v. Marc Albrecht. Amsterdam, Nationale Opera & Ballet. Tot 29/5.

Film Eye in the Sky

Messcherp tussen verschillende locaties schakelende oorlogsthriller, rond een precaire internationale militaire operatie. Doelwit: de schuilplek van zelfmoordterroristen in Nairobi. Wanneer de Britse kolonel Powell (Helen Mirren) haar drone-piloot in Nevada (Aaron Paul) opdraagt een raket af te vuren, weigert deze: vlakbij het terroristenhol bevindt zich een klein meisje. Wat is dan nog ethisch correct? Zenuwslopend kijkje in de keuken van de 21ste-eeuwse oorlogsvoering.

Regie Gavin Hood.

Theater Simone! door Simone Kleinsma

Simone Kleinsma trekt volle zalen met haar persoonlijke theaterconcert, waardoor onlangs werd aangekondigd dat ze er dit najaar nog een uitgebreide reprisetournee aan vastplakt. Dat is zeer terecht, want hoe sober van opzet Simone! ook mag zijn, het is een inhoudelijk rijk gevulde voorstelling vol levenservaring, grappige anekdotes, ontroerende verhalen en een smaakvolle liedkeuze, variërend van Charles Aznavour tot Drs. P. Allemaal in het Nederlands gezongen met Kleinsma's krachtige, loepzuivere stem.

Regie: Martin Michel. Tournee t/m 3 december.

Film Quand on a 17 ans

Op een geïsoleerd schooltje in de Franse Alpen weten de 17-jarige buitenbeentjes Thomas en Damien zich in dit verfijnde tienervriendschapliefdesdrama, deels geschreven door tienerfilmspecialiste Céline Sciamma (Girlhood), geen raad met hun gevoelens voor elkaar. Met de kleinst mogelijke stapjes (een iets te lang aangehouden blik, een terloopse vraag) opent de film zijn hoofdpersonages, tot vechten en liefkozen naadloos in elkaar overgaan. Die toenadering voelt waarachtig: na afloop blijven hun wild over elkaar buitelende gevoelens en verlangens geruime tijd hangen.

Regie André Téchiné.

Quand on a 17 ans. Beeld
Quand on a 17 ans.Beeld

Beeldende kunst Andres Serrano, Unsensored photographs

Waar je liever niet naar kijkt, heeft grote aantrekkingskracht op de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano. In 1997 veroorzaakte hij in Nederland protest toen het Groninger Museum een van zijn foto's als affiche wilde verspreiden: die waarop een vrouw een man in zijn mond plast. In Brussel is te zien dat Serrano niet wil shockeren, maar vooral wil verleiden. Dat lukt. Zo zorgt hij dat je als toeschouwer blijft kijken, al wil je dat niet.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Brussel, t/m 21 augustus.

Andres Serrano - Infectious Pneumonia. Beeld
Andres Serrano - Infectious Pneumonia.Beeld
Meer over