De nieuwe Japanse superfax

In Japan wordt de fax nog volop gebruikt en is de met smartphone, iPad of tablet te bedienen Bamboo Spark een uitkomst.

Bamboo Spark Beeld Noël Loozen
Bamboo SparkBeeld Noël Loozen

Raar maar waar. De BBC meldde deze week dat Japan de wereld weliswaar aan de lopende band nieuwe technische snufjes bezorgt zoals de transistorradio, de Walkman, en de PlayStation, maar dat het Japanse bedrijfsleven nog zweert bij archaïsche hulpmiddelen als de fax. (Voor de jonge lezertjes: een fax is een teletransporter, maar dan niet voor mensen zoals in de sciencefictionserie Star Trek 'Beam me up, Scotty!', maar voor papier).

Misschien kan om die reden alleen maar een Japans bedrijf de Bamboo Spark bedenken.

Bamboo Spark

***
Uitvoeringen voor smartphone, tablet tot 9,7 inch en iPad Air
Prijs €160.

Dit product van Wacom bestaat uit een foliohoes waarin je een smartphone, een tablet of een iPad steekt, een pen met gewone inktvullingen en papieren blocnote. De letters en tekeningen die je op het papier krabbelt, stuur je met een druk op de knop naar je mobieltje of tablet. Je hebt er geen speciaal papier voor nodig, als je maar niet meer dan 50 vel op elkaar stapelt en niks groter dan A5-formaat. Want dan kan het elektromagnetisch pad in de hoes de bewegingen van de pen niet meer volgen. Er passen maximaal honderd pagina's in het geheugen.

De gedachte achter de Bamboo Spark is dat de schermen van onze mobiele telefoons en tablets zich slecht lenen om direct op te schrijven en te tekenen. Je krijgt toch al gauw een onleesbaar handschrift en grove schetsen. Met een pen op papier kun je fijnere details krijgen.

Wat je rechts tekent, verschijnt links op je tablet of smartphone. Beeld
Wat je rechts tekent, verschijnt links op je tablet of smartphone.Beeld

Het alternatief voor de Bamboo Spark zou de aanschaf van een mobiel of tablet zijn met een stylus, zo'n inktloos aanwijspennetje. Maar ook daarmee kun je niet echt priegelen. Een nog goedkoper alternatief is een vel papier en dat fotograferen met je smartphone of tablet.

De Bamboo Spark werkt op zich prima, maar het is even zoeken en prutsen om erachter te komen hoe een en ander in zijn werk gaat. Het tekenplankje wordt geleverd met een zeer zuinige set instructies in alleen beelden, op zijn IKEA's, die veel vragen onbeantwoord laat. Een gebruiksaanwijzing moet je zelf maar downloaden. De ingebouwde batterij in de pad gaat acht uur mee.

De Bamboo Spark zou punten scoren als het de mogelijkheid bood om handgeschreven letters om te zetten in teksten die je zo een tekstverwerker in kunt laten lopen. Helaas zit er geen optische tekstherkenning (ocr) in het product.

Je kunt wel een ocr-programma loslaten op een handgeschreven tekst, zoals met een app als Scannable van Evernote bijvoorbeeld.

De Bamboo Spark is in deze vorm een beetje een oplossing op zoek naar een probleem. Let op mijn woorden: dit wordt vast heel groot in Japan.

Meer over