De nieuw betegelde wanden van Microsoft

Met de eerste grote update van Windows 8 gaat Microsoft door op de ingeslagen weg van twee besturingssystemen ineen, voor tablet en pc. Het is gelukkig wel wat makkelijker geworden.

De meeste mensen weten dat het verstandig is om stil te zitten als je geschoren wordt. Frank X. Shaw kennelijk niet. Het hoofd communicatie van Microsoft twitterde vorige week dat techgoeroe David Pogue van The New York Times een verwaande en onzorgvuldige kwast is.

Steen des aanstoots: Pogues oordeel over de eerste grote update van Windows 8, het besturingssysteem voor tientallen miljoenen bureaucomputers, laptops en tablets. Pogue prijst de verbeteringen die versie 8.1 biedt, maar vindt dat die niets verhelpen aan een fundamentele weeffout.

Windows blijft in zijn ogen een poging om een allesomvattend product te maken waarmee je twee totaal verschillende computers bedient: de traditionele pc met toetsenbord en muis en de tablet, die aan een vinger genoeg heeft. Kap ermee, zegt Pogue.

Topman Tim Cook van Apple kon dinsdag bij de presentatie in San Francisco van nieuwe iPads, Macs en MacBooks de verleiding niet weerstaan om olie op het vuur te gooien. 'De concurrentie is in verwarring', sneerde Cook. 'Ze proberen van pc's tablets te maken en van tablets pc's. Wie weet wat ze hierna verzinnen?'

Als 8.1 een aanwijzing vormt, is het antwoord op die vraag eenvoudig: doorgaan op de ingeslagen weg.

Windows 8.1 blijft twee besturingssystemen ineen, eentje met een wand van interactieve tegels die geknipt is voor gebruik op een tablet en de ander voor de pc zoals we die sinds de eerste versie van Windows in 1985 kennen. Het resultaat is dat je moeite moet doen om op een tablet niet te belanden in de desktopstand met afrolmenu's en vensters die schreeuwen om een muis en toetsenbord.

Van het bureaublad naar de tabletomgeving schakelen is er daarentegen wel makkelijker op geworden. Onder in de linkerhoek van het scherm prijkt in 8.1 een niet te missen pictogram met het Windows-logo. Eén klik en de gebruiker kijkt naar het tegeltableau voor de tablet.

Start-knop

Het is de terugkeer van de vertrouwde Start-knop uit Windows 7, Vista, XP, ME, 98, 95 en 3.0. Maar het is een gedeeltelijke comeback: een klik erop brengt niet het Start-menu terug, de stapellijst met snelkoppelingen naar veelgebruikte programma's of recente bestanden. Het langer ingedrukt inhouden van de Start-knop brengt alleen een lijst van instellingen naar boven - een sluipweg kortom naar het configuratiescherm.

Naar één veelgehoorde wens heeft Microsoft wel geluisterd. Je kunt een pc of tablet nu aanzetten en het startvenster met de tegels overslaan en direct op het traditionele bureaublad beginnen. Het is een optie die wel goed weggestopt zit in de taakbalk.

Het gros van de verbeteringen is er toch vooral op gericht om iedereen vertrouwder te maken met de tegelwand. Zo kun je de achtergrond van je bureaublad ook gebruiken als behang voor het startvenster. Je kunt meer instellingen van je pc aanpassen in de tabletversie van het configuratiescherm. Je kunt meer formaten kiezen voor de tegels, zodat je niet meer eindeloos door schermen hoeft te vegen als je veel apps installeert.

Microsoft heeft ook een aantal essentiële tablet-apps fiks onder handen genomen, zodat die zich nu kunnen meten met hun evenknie aan de traditionele desktopzijde. In de Foto-app zijn nu ook beelden te bewerken en in de tabletversie van Mail kun je berichten slepen naar mappen. Er is nu ook een Gezondheid- en Fitness-app en een Leeslijst, waar je webpagina's, e-mails en tweets opslaat die je wilt kunnen bekijken als er geen verbinding met internet is.

Microsoft komt ook de nieuwkomer tegemoet, met uitgebreide helpschermen en grote pijlen die de eerste keren uitleggen hoe je je weg kunt vinden in de tegelomgeving. Met het ingebouwde zoekscherm kun je nu in één keer zoeken naar apps, instellingen of informatie op internet - waarvoor je eerst in elke categorie apart moest snuffelen.

Windows 8.1 is al met al een aanzienlijke verbetering, maar het is - om met David Pogue te spreken - schuiven met de stoelen op het dek van de Titanic. Leuk gevonden - dat vond Frank X. Shaw dan weer wel.

Technologie

undefined

Meer over