De netste voetbalmakelaar van Nederland

Hij was trots op zijn stal van voormalige en huidige topspelers en trainers zoals Ronald en Erwin Koeman, Hans van Breukelen, Adri van Tiggelen, John Bosman en Ernie Brandts....

Maar hij schaamde zich eigenlijk voor zijn vak van voetbalmakelaar. ‘Dit is de wereld van patsers en pooiers. Van snelle jongens, snelle auto’s en het snelle geld’, zo karakteriseerde Ger Lagendijk zijn werkterrein. Hij had er begrip voor dat voetbalmakelaars zo vaak gehaat werden door de fans en zakkenvullers werden genoemd.

Op woensdag 11 augustus overleed Ger Lagendijk aan een hartstilstand. Lagendijk was een pionier bij de voetbalvakbond VVCS en volgens sommigen was hij ‘de enige nette voetbalmakelaar van Nederland’.

Hij deinsde er niet voor terug een klacht bij de KNVB in te dienen als een makelaar een 16-jarig talentje uit de binnenlanden van Brazilië plukte en ver van zijn familie vandaan bij een club in een afgelegen Europees oord wildeplaatsen.

Lagendijk stierf in het harnas. Hij werd onwel tijdens een diner met Heracles-voorzitter Jan Smit en diens directeur Nico-Jan Hoogma met wie hij net een akkoord had bereikt over het contract van de Braziliaan Everton Ramon da Silva.

Lagendijk werd geboren aan de Stokroosstraat in Rotterdam-Zuid en speelde zelf in de jeugd van Feyenoord. Hij was een venijnige rechtsback – ‘een schoffelaartje’ – die niet goed genoeg was voor Feyenoord. Hij speelde in de jaren zestig achtereenvolgens voor ADO, de Volewijckers en PEC voordat hij domicilie vond bij de Schiedamse vereniging Hermes DVS die toen nog betaald voetbal speelde. Lagendijk kon er niet van leven. Hij ging daarom huis aan huis verzekeringen verkopen. Hiervoor richtte hij een eigen kantoortje op in zijn woonplaats Ridderkerk dat de basis werd van zijn latere bedrijf Bureau Lagendijk Assurantie en Advies BV. In 1967 probeerde hij nog een keer een grote slag te slaan als voetballer. Hij ging spelen voor de Vancouver Royals, waar hij speelde met de legendarische Ferenc Puskas als trainer. Een jaar later kwam hij terug naar Nederland en naar Hermes DVS. Vanwege de sanering van het betaalde voetbal kon hij hier de kost niet meer verdienen. Lagendijk werd scheidsrechter en ging zich specialiseren in de begeleiding van profvoetballers. Hij trad in dienst van de Vereniging Voor Contract Spelers (VVCS), die in 1961 door Karel Jansen was opgericht.

Lagendijk was niet alleen een steun en toeverlaat voor spelers bij hun contractonderhandelingen, maar was ook een graag geziene gast bij de clubs. Hij kwam op voor zijn spelers, maar dacht daarbij niet meteen aan zijn eigen portemonnee. Hij werkte nog een blauwe maandag als technisch directeur bij zijn oude liefde Feyenoord, maar het seizoen onder leiding van de Zweedse trainer Gunder Bengtsson werd een fiasco. De afgelopen jaren deed hij veel onderhandelingen voor PSV-voetballers als Wilfred Bouma en Theo Lucius.

Lagendijk was een echte levensgenieter. In de aanloop naar het WK van 2006 nam hij nog samen met Ger Vos een single op: Duitsland wordt Oranje. Zijn bedrijven Ger Lagendijk Players Agent BV en Bureau Lagendijk Assurantie en Advies BV worden voortgezet.

Peter de Waard

Meer over