De negen techtrends van 2014

Over vijf dagen begint in Las Vegas de CES, 's werelds grootste gadgetbeurs. Welke trends kunnen we nu al voorspellen voor dit jaar?

1 slim polsklokje maakt alle andere overbodig

Krijgen we in 2014 'de dag die je wist dat zou komen'? De dag dat Apple de iWatch introduceert? Deze gadget zweeft nu al een kleine anderhalf jaar boven de markt. De Californische elektronicamaker vertikt het om iets te zeggen, zoals gebruikelijk. Maar anderen weten zeker dat in Cupertino op dit moment honderden ingenieurs zweten op een slim polsklokje dat alle andere horloges overbodig maakt. Ook de Sony SmartWatch 2 en de Samsung Galaxy Gear, waarmee de Japanners en Zuid-Koreanen vorig jaar hun Amerikaanse plaaggeest te vroeg af waren. En de Pebble, geboren in het warme bad van crowdfunding dat Kickstarter heet. Maar die drie hebben een mobieltje nodig om op internet te kunnen. Doet de iWatch dat straks anders?

7 ook het laatste snoertje gaat verdwijnen

Mobiele telefoons en andere portable elektronica ontdoen zich van hun laatste snoertje. Je kunt ze opladen via inductie, ook wel wifistroom genoemd. Sommige Nokia Lumia-telefoons en de Samsung Galaxy S3 kunnen dat al. Ze maken gebruik van de standaardtechnologie die Qi is gedoopt (spreek uit als 'chie').

6 gekromd toestelletje voor in de achterzak

Over het nut lopen de meningen nog uiteen, maar de schermen van onze televisies en mobieltjes gaan 'het hoekje om'. Samsung en LG kwamen het afgelopen jaar met de eerste hollebeeld-tv's en -smartphones. Samsung werkt voor zijn telefoons ook al aan een 'bol' scherm: eentje waarvan het beeld om de rand heen buigt.

5 stem- en irisherkening in plaats van pincode

In 2013 maakte Apple als eerste een einde aan de pincode, waarmee we nu nog voorkomen dat onbevoegden ons mobieltje gebruiken. De iPhone 5S is voorzien van vingerafdrukherkenning. Sommige Android-toestellen kon je al beveiligen met je eigen gezicht. Daar komen dit jaar stem- en irisherkenning bij.

3 zoveel bladen lezen als je maar kunt

We hadden al Spotify en dit jaar kregen we er Netflix bij: muziek, films en tv-series per strekkende meter voor een vast, bespottelijk laag bedrag per maand. Ook met kranten en tijdschriften gaat het die kant op. Een team geeks onder leiding van oppernerd Alexander Klöpping werkt aan Blendle, waarbij je artikelen uit tientallen gedrukte media per stuk op je pc of iPad kunt lezen. Nu nog door ze elk apart af te rekenen, maar straks kun je bladen lezen volgens het model 'all-you-can-eat'.

8 alles wat je wil(de) weten over je eigen lijf

Wat willen we gemeten hebben? Hartslag? Gewicht? Bloeddruk? Slaappatroon? Voor al die 'lichaamsfuncties' zijn al jaren slimme sensoren te koop. Dit jaar worden ze nog slimmer, met zendertjes die de meetgegevens automatisch uploaden naar een website. Zodat we vanuit onze luie stoel kunnen zien hoe onze sportieve prestaties onder de maat blijven. Zo brengt TomTom, de grote naam in autonavigatie, in januari apps uit voor zijn GPS Sporthorloges, dit jaar geïntroduceerd. Nintendo bracht in 2013 een stappenmeter uit die gevens doorspeelt aan de Wii U-spelcomputer.

Technologie

2 via dwergvenstertje op bril continu internet

Nog een staaltje 'wearable' technologie: Google Glass. Het Californische internetbedrijf bracht in april een prototype uit, die 8.000 Amerikanen en drie Nederlanders uittesten. Dat kostte ze 1.500 dollar. Dit jaar loopt de proef ten einde en verkoopt Google zijn slimme bril voor een prijs van tussen de 200 en 600 dollar. Net als veel smartwatches is Google Glass een product in een tussenfase. De bril in zijn huidige vorm kan niet rechtstreeks communiceren met internet. Hij haalt en stuurt zijn gegevens naar je mobiele telefoon. Pas in toekomstige versies heb je via Wi-Fi of mobiel internet continu het internet in een dwergvenstertje voor je oog.

4 een gebarensensor voor een revolutionaire tv?

We raakten er in 2010 vertrouwd mee toen de Kinect verscheen, de gebarensensor voor Microsofts Xbox 360-spelcomputer. Het Amerikaanse softwarebedrijf introduceerde in november een opgevoerde editie, voor zijn nieuwe Xbox One-spelcomputer. Het Israëlische bedrijf dat het grootste deel van de technologie ontwikkelde, is onlangs opgekocht door Apple. Voor een revolutionaire Apple TV?

9 print je eigen sauskom of een nieuwe nier

De 3D-printers doken dit jaar onder de grens van 1.000 euro. Ze komen binnen handbereik van de consument. De machines bouwen objecten in drie dimensies laagje voor laagje op uit een vloeibare kunststof die langzaam verhardt. Het tijdschrift Computer!Totaal heeft in zijn januari al een vergelijkende test van betaalbare 3D-printers. Printerkolos HP begeeft zich dit jaar op de nog prille markt.

Wat voorspelden techtrendwatchers in 2004? En wat is de stand anno 2014?

Laptops veroveren de pc-markt

Hallo tablet!

De markt voor Bluetooth gaat exploderen, met snoerloze muizen en -toetsenborden voor de pc.

Hebbeding van het moment: Bluetooth-luidspreker voor de smartphone.

De resolutie van ingebouwde camera's in mobiele telefoons gaat naar 1 megapixel.

Wat dachten we van de Lumia 1020 met 41 megapixel?

iPod krijgt stevige concurrentie van goedkopere mp3-spelers en portable videospelers.

We spotifyen en netflixen op onze mobiel.

Mobiel internet wordt sneller met nieuwe vormen van 2G, zoals GPRS en EDGE.

KPN biedt vanaf eind deze maand landelijk dekking met 4G.

Consumenten stappen geleidelijk over op plasma-televisies die goedkoper worden.

Plasma is dood en LCD-schermen, die vanaf 2004 populair werden, maken ruimte voor OLED-tv's.

De videorecorder die tv-programma's op dvd opneemt wordt betaalbaar voor de gemiddelde consument.

De dvd-recorder werd al gauw ingehaald door de harddisk-recorder. Die is amper meer te koop. We downloaden Homeland illegaal van internet of kijken via Netflix.

Ultra-wideband (UWB) met 45 keer de snelheid van Wi-Fi gaat hard groeien. Wi-Fi maakt nog altijd de dienst uit.

In 2004 haalden we draadloos snelheiden van gemiddeld 22 megabits per seconde; inmiddels doen ze 500 Mbps tot 1 Gbps. UWB? Hoor je niemand meer over.

Aan het eind van 2004 spelen 200 miljoen mensen in de VS en Europa games op hun mobieltje.

Angry Birds is over de 1 miljard downloads heen. En dat zijn alleen nog maar de boze vogeltjes.

Draadloos internet wordt standaard in elk hotel, koffieshop, boekhandel en luchthaven.

UPC, Ziggo en KPN stellen de breedbandmodems bij hun abonnees thuis open voor passerende internetters. De hele wereld wordt Wi-Fi.

Technologische trends van tien jaar terug

undefined

Meer over