De Nederlandse radio is een ramp

Ik kan helemaal meeleven met Ad Lagendijk in zijn behoefte aan achtergrondradio (Wetenschap, 21 december). Maarde Nederlandse radio is een ramp!...

Arnhem Gerard Herbers

Het begint al 's ochtends vroeg, als de wekker afloopt. Dan word ik gewekt door het nieuws. Dat wordt eerst aangekondigd door een quasi sonore stem. Vervolgens verklapt de omroeper van dienst de voornaamste gebeurtenissen en daarna mag de nieuwslezer proberen er het beste van te maken. Sommige nieuwsfeiten worden van een stukje weinigzeggend interview voorzien.

Na het nieuws begint de ellende pas echt. Eerst de fileberichten. Van 'neigge kiloumeiter fielle op de AO twaolf' word ik knarsetandend echt wakker en het daaropvolgende weerbericht wordt weer door iemand anders voorgelezen op een dyslectisch toontje met een vraagteken aan het einde van elke zin.

Meestal heb ik intussen de wekkerradio al afgezet. In de woonkamer zet ik de radio aan op Radio 1. Nee, die van Hilversum maar die van de Belgische VRT, de vroegere BRT. Die kan ik namelijk op de kabel ontvangen.

De stemmen, de muziek, het nieuws zijn een verademing. Het klinkt niet alleen aangenamer aan m'n ochtendoren, ook de inhoud is minder hard. Het weer is meestal mooier en het lijkt me helemaal geen probleem om in de file te moeten staan tussen Jezus' Eik en het Vier Armen kruispunt.

Reclame hebben ze er ook. Minder onbenullig en vaak geestiger. Zoals het blad HUMO dat bij een van z'n laatste nummers een condoom met aardbeiensmaak cadeau deed, 'zolang de voorhuid strekt'.

Ook de rest van de dag luister ik graag naar VRT 1. Naar 'Jongens en Wetenschap' bijvoorbeeld, een Willem Wever-achtig programma, Vlaams oubollig gebracht door twee oudere kwajongens. Dat neemt sinds enige tijd mijn heimwee weg naar het aloude Gebouw van de VPRO op vrijdag. Als ik af en toe nog eens naar de VPRO luister, denk ik: 'Nog een geluk dat de oude Cor Galis dit niet meer mee hoeft te maken.'

Verder brengt VRT Radio 1 programma's met muzikale namen als 'Cucamonga', 'Zazou' en 'Pili-pili'. Met name het laatste programma blinkt uit in z'n muziekkeuze. Echte kwaliteit, gebracht door een deskundige presentator.

Zoals sommige Nederlanders naar België vluchten vanwege het belastingklimaat, zo vlucht ik dagelijks per radio naar onze zuiderburen. Ik kom alleen af en toe terug om me ervan te overtuigen dat ik nog steeds gelijk heb met m'n vlucht.

Meer over