De naakte waarheid

Drie Hitchcocks op één dag, het kan niet op. Maar dan moet wel worden gezegd dat de tamelijk routineuze thrillers Topaz (1969) en Torn Curtain (1966) bij lange na niet in de schaduw kunnen staan van de meesterwerken die Hitchcock in zijn gouden Hollywood-periode maakte. Dan is het op ware gebeurtenissen gebaseerde The Wrong Man toch vele malen beter. Hitchcock hield er altijd al van om onschuldige hoofdpersonages ernstige misdrijven in de schoenen te schuiven; denk alleen al aan de eindeloze kat- en muisjachten uit The 39 Steps (1935) en North by Northwest (1959). In dit geval is het gegeven van alle glitter en glamour ontdaan, zoals Hitchcock zelf suggereert wanneer hij aan het begin van de film in silhouet op het publiek toestapt, en waarschuwt dat dit geen gewone Hitchcock-suspense-film gaat worden, maar een film over de naakte waarheid. In The Wrong Man draait het om het slopende effect dat de valselijke beschuldiging op het leven van schnabbel-muzikant Manny Balestrero (Henry Fonda) heeft. Als kijker weet je dat hij helemaal niets met de overval op een verzekeringskantoor te maken heeft waarvoor justitie hem in de cel plant, wat de gang van zaken des te frustrerender maakt. The Wrong Man mag dan wel geen typische Hitchcockiaanse thriller zijn, dat Manny steeds verder in de nesten raakt en dat daardoor de mentale gezondheid van zijn vrouw almaar wankeler wordt, maakt de spanning niettemin soms ronduit ondraaglijk. Hitchcock draaide veel opnames in Jackson Height, de buurt waar de echte Manny Balestrero leefde toen hij door de politie werd opgepakt; de gevangenisscènes werden grotendeels in een New Yorkse gevangenis opgenomen, tussen de echte gevangenen. Fonda, een acteur die helden en slechteriken met dezelfde overtuigingskracht kon spelen, is verpletterend in de hoofdrol.

Drie keer Alfred Hitchcock: The Wrong Man (1956), Topaz (1969), Torn Curtain (1969) BBC2 14.30-16.15 uur, Arte 20.15-22.15, 22.15-0.25 uur

Missing in Action

(Joseph Zito, 1984) / The lost Battalion (Russell Mulcahy, 2001) De ene oorlogsfilm is de andere niet. Terwijl Missing in Action een lekker platvloers actie-vehikel is zoals ze alleen in de jaren tachtig gemaakt werden, met Chuck Norris als officier Braddock in de Vietnamese jungle, pakt het op feiten gebaseerde The Lost Battalion het een stuk serieuzer aan. Tijdens WOI wordt een Amerikaanse legereenheid in een Noord-Frans bos klemgezet door Duitse soldaten. Dat de film voor tv werd geregisseerd, doet aan de spanning of zeggingskracht van The Lost Battalion niets af. Economisch maar doeltreffend geregisseerd en uitstekend gespeeld, onder meer door voormalig kindster Ricky Schroder als de heldhaftige majoor Whittlesey.

RTL7, 22.45-0.50 uur (Missing in Action) / 0.50-2.30 uur (The Lost Battalion)

Green Card

(Peter Weir, 1990). New Yorkse (Andie MacDowell) heeft echtgenoot nodig om appartement te huren en Fransman (Gérard Depardieu) moet trouwen om in de Verenigde Staten te mogen blijven. Een verstandshuwelijk met botsende karakters en culturen is het gevolg. Regisseur Weir (The Truman Show) schreef zelf het scenario van deze lichte, onderhoudende komedie. Gérard Depardieu schittert in zijn eerste Amerikaanse speelfilm als supercliché-Fransman tegenover Andie MacDowell, die zich erg goed staande houdt. Vol misverstanden - leuk, voor wie ertegen kan.

BBC1, 1.05-2.55 uur.

undefined

Meer over