Column

De mens Rutte is een man zonder eigenschappen

Eindelijk zijn ze uitgelekt: de Ruttetapes. 'O, super, dankuwel! Oké, groetjes!'

Premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher maken een selfie tijdens de jaarlijkse heidag van het kabinet. Beeld anp
Premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher maken een selfie tijdens de jaarlijkse heidag van het kabinet.Beeld anp

Het zou een vraag in De slimste mens kunnen zijn. Topchef Robert Kranenborg blikt in de camera, en leidt in: 'In 1954 vond de Franse ingenieur Marc Grégoire een methode uit om teflon aan aluminium te binden. Daarna richtte hij een bedrijf op om de aluminiumpannen met teflonlaag te verkopen. Hij noemde dit bedrijf Tefal, een combinatie van teflon en aluminium. Kortom: wat weet u van Mark Rutte?'

Er klinkt stilte, de seconden tikken weg. De kandidaat berust, en zegt: 'Pas'. Fout. In beeld verschijnt het enige juiste antwoord: 'Niets'.

Geen premier die zijn imago zo smetteloos weet te houden dat werkelijk niets blijft plakken. De politicus Rutte is al flets, de mens Rutte is een man zonder eigenschappen. Een beeld dat hij zelf zorgvuldig regisseert, dus er moet iets achter steken, maar wat? Je zag het deze week in Delft, waar de pers klakkeloos de uitnodiging had aangenomen om het inmiddels jaarlijkse 'voeten-op-tafel-momentje' vast te leggen. De heren en dames uit vak K liepen een stukje kruistocht in spijkerbroek en shirt, de mouwen opgerold, de vrouwen in bonte bloemetjes. Zo nadrukkelijk ontspannen dat je het er benauwd van kreeg. Even loopt de premier over de grachten, en kijk nou zeg: 'Hé, Jeroen! Hahaha!'

Het werkt: 'Dagje dollen', kopte het AD boven een verslagje van een dag waarin 'de sfeer top' was. Missie geslaagd.

Wat de mens Rutte werkelijk beweegt, kwam deze dagen ook aan het licht. Niet door de waakhonden van het Binnenhof, maar via andere media. Wie ze volgt, krijgt een nauwgezet beeld van het zware leven van 's lands eerste machinist.

Zo lekten deze dagen delen uit van de Ruttetapes, registraties van het telefoonverkeer. Ronduit onthullend. Bij een terroristische aanslag zie je hem nauwelijks, maar als Albert Verlinde het bijltje erbij neergooit, staat Mark vooraan. Dat hij Alberts nummer had!

Ook belt hij veelvuldig naar 'onze' winnaars in Rio. Verliezers kunnen daarnaar fluiten, Rutte houdt nu eenmaal niet van al te veel overheidsbemoeienis.

Zo konden we meeluisteren met zijn conversatie met zeilster Marit Bouwmeester, de door de RVD weggepoetste delen laten zich raden:

'Hallo...?'

'O, super, dankuwel...'

'Zó'n spannende week. Superbedankt.'

'Oké, groetjes, bedankt!'

Over twee weken schuift Mark Rutte aan in Zomergasten en krijgen we drie uur lang een zorgvuldig geregisseerd inkijkje - niet in zijn hoofd, maar in het beeld dat dat hoofd van zichzelf wil neerzetten. Via de televisie uit zijn jeugd, zijn vormende jaren. Ik gok op Beertje Colargol, het beertje dat wou zingen.

Het is nu al afgesproken dat presentator Thomas Erdbrink hem met de benen op tafel zal weten te verleiden tot het liedje. Tra la do re mi fa sol/ ik ben beertje Colargol.

Meer over