De meest begeerde renner bekroont seizoen met zege

De renner van Katoesja won als eerste Spanjaard de Ronde van Lombardije. En passant mag hij zich ook de beste renner van het seizoen noemen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

AMSTERDAM - Vorig jaar viel er niet lang over te twisten. Philippe Gilbert was de beste renner van het seizoen. De Belg won in het voorjaar, de zomer en het najaar. Dit seizoen waren er twee renners dominant: Bradley Wiggins en Joaquim Rodriguez. Maar wie was het dominantst?

Volgens de officiële ranglijst is Joaquim Rodriguez de beste renner van het seizoen. De Spanjaard won afgelopen zaterdag de Ronde van Lombardije en stootte daarmee Bradley Wiggins van de eerste plaats in de zogenoemde World Tour Ranking. Het is de wereldranglijst van de wielersport, zoals die ook wordt gehanteerd in het tennis, judo of badminton. Daar is de nummer één vaak onomstreden. In de wielersport is daar geen sprake van.

Rodriguez noemde de zege in het regenachtige Lombardije, waar hij zijn naam als eerste Spanjaard liet bijschrijven op het palmares, zaterdag 'de belangrijkste uit mijn loopbaan'. Hij was van start gegaan met in zijn achterhoofd het doel een dubbelslag te slaan. Winst zou automatisch betekenen dat hij Wiggins voorbij zou steken op de ranglijst. Er staat weliswaar nog een wedstrijd op het programma, maar de Ronde van Peking zal aan de top van het klassement weinig veranderen.

Zijn zege in een van de mooiste klassiekers van het jaar was inderdaad indrukwekkend te noemen. Rodriguez liet zich geen moment van de wijs brengen door de erbarmelijke omstandigheden en werd perfect bijgestaan door zijn ploegmaats.

Waar andere favorieten als Philippe Gilbert, Vincenzo Nibali en Alessandro Ballan tegen de grond smakten, leek de regen en het spekgladde asfalt hem niet te deren.

De renner van Katoesja koos op de laatste klim, 10 kilometer voor de streep in Lecco, in de beklimming naar Villa Vergano, de aanval en hield aan de finish 9 seconden over op landgenoot Samuel Sanchez en de Colombiaan Rigoberto Uran. De Nederlander Bauke Mollema werd zevende.

Rodriguez vond dat hij een perfect seizoen achter de rug had. 'Ook vandaag voelde ik me nog in grote vorm. Ik zag de vermoeidheid bij mijn concurrenten en wist dat ik goede kansen had om te winnen.'

De 32-jarige renner van Katoesja won in het voorjaar de Waalse Pijl en ontpopte zich op latere leeftijd ook nog als iemand om rekening mee te houden in de grote ronden. In de Giro werd hij pas op de slotdag uit het roze gereden door de Canadees Hesjedal, in de Vuelta was het Contador die hem een paar dagen voor het einde de leiderstrui ontnam.

Is hij daarmee de beste renner van het seizoen? Nee, wel de regelmatigste. Het was Bradley Wiggins die de meeste indruk maakte. Wiggins won naast de Tour ook Parijs-Nice, de Ronde van Romandië, de Dauphiné Libéré en werd olympisch kampioen tijdrijden. De Brit stapte vorige week af tijdens het WK in Valkenburg en zette daar een punt achter zijn seizoen.

Hij is niet de enige. De meeste renners zijn al met vakantie. Parijs-Tours, een wedstrijd die niet tot de World Tour kalender behoort, is gedegradeerd tot 'een koers van niets', om met de woorden van Tom Boonen te spreken. Buiten de beker en de bloemen vallen er geen punten te verdienen. En die bepalen het deelnemersveld.

Ploegen die nog niet zeker zijn of ze volgend seizoen tot de eredivisie van de wielersport behoren, zullen hun beste renners nog richting Peking dirigeren. Het puntentotaal van alle renners samen bepaalt aan het einde van het jaar namelijk of een ploeg aanspraak kan maken op een World Tour-licentie, en daarmee op deelname aan de grote wedstrijden. Maar van die licenties zijn er maar achttien te vergeven.

Het heeft het koersverloop aangetast. Het is belangrijker voor renners om in een achtervolging voor een ereplaats te rijden, dan te gokken op de winst. Want de renner die zich leegrijdt achter een vluchter aan, kan aan het einde immers met lege handen staan. En dat zorgt voor een pesthumeur bij zijn ploegbaas.

Renners nemen bij een transfer ook al hun World Tourpunten mee naar hun nieuwe ploeg. Het is een doorn in het oog van veel teambazen. Toen Jakob Fuglsang bekendmaakte dat hij weg wilde bij Radioshack, schrapte Bruyneel hem van de deelnemerslijst van elke World Tour-wedstrijd.

De 692 punten hebben van Joaquim Rodriguez de meest begeerde renner van het peloton gemaakt. Dat zal zijn werkgever Katoesja, waar de Spanjaard dreigde met een vertrek, weten ook.

Stand World Ranking

1. Joaquim Rodriguez (Spa/Katoesja) 692

2. Bradley Wiggins (GBr/Team Sky) 601

3. Tom Boonen (Bel/Omega Pharma - Quick-Step) 410

4. Vincenzo Nibali(Ita/Liquigas) 400

5. Alejandro Valverde(Spa/Movistar) 394

6. Simon Gerrans(Aus/ Orica) 390

7. Chris Froome(GBr/Team Sky) 376

8. Peter Sagan(Slow/Liquigas) 351

9. Samuel Sanchez(Spa/Euskaltel) 332

10. Rui Costa(Por/Movistar) 309

11. Alberto Contador(Spa/ Saxo Bank) 290

17. Bauke Mollema(Rabobank) 194

28. Niki Terpstra (Omega Pharma - Quick-Step) 160

undefined

Meer over