NIEUWS

De ME staakt terwijl Amsterdam duizenden coronademonstranten verwacht

De Mobiele Eenheid (ME) in Amsterdam staakt zondag, maar in een afgeslankte vorm. De bedoeling was te staken tijdens een demonstratie voor vrijheid van actiegroep Samen voor Nederland, maar die is door de gemeente verboden. Toch verwachten politiebonden dat er duizenden mensen naar Amsterdam komen om te protesteren.

Redactie
Een coronaprotest op het Museumplein in Amsterdam, onder het mom van 'koffie drinken', in april. Beeld Joris van Gennip
Een coronaprotest op het Museumplein in Amsterdam, onder het mom van 'koffie drinken', in april.Beeld Joris van Gennip

De politiebonden NPB, ACP, ANPV en Equipe zeggen hun actie door te zetten, maar agenten zullen wel optreden mochten er ernstige bedreigingen voor de openbare orde zijn. Voorman van Samen voor Nederland Michel Reijinga heeft al gezegd zondag te gaan ‘koffie drinken’ op het Museumplein. Zulke momenten liepen vorig jaar uit op rellen. Het Museumplein geldt zondag van 11 tot 23 uur als veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kan iedereen preventief worden gefouilleerd.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de demonstratie donderdag omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels. Ook had de politie sterke aanwijzingen dat demonstranten zondag bereid waren geweld te gebruiken. Volgens Reijinga is dat ‘complete onzin’ en zijn relschoppers nooit welkom bij zijn demonstraties.

De beoogde staking van zondag maakt deel uit van de estafetteactie Wake-up call 2022. Daarmee willen de politiebonden aandacht vragen voor de capaciteitsproblemen bij de politie.

Meer over